Miljödiplomering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Miljödiplomering är i Sverige en miljörelaterad term som går ut på att företag diplomeras för ett systematiskt förbättringsarbete vad gäller den egna verksamhetens betydande miljöaspekter, exempelvis gällande källsortering, transporter, energianvändning, kemikalier etc. Diplomet visar att företaget som erhållit diplomet är miljömedvetet och arbetar strukturerat med miljörelaterade frågor. För att ett företag skall diplomeras krävs det att ett antal fastställda kriterier uppfylls. Ofta erhålls diplomet på årlig basis och således måste man ansöka om förnyat diplom varje år.

Utfärdare av miljödiplom enligt Svensk Miljöbas kan vara till exempel branschorganisationer, kommuner och företag. Ett flertal kommuner och även privatägda utfärdarorganisationer är anslutna till föreningen Svensk Miljöbas som förvaltar nationella standarder för miljöledning, miljörevisorer och utfärdarorganisationer.

Evenemang och företag samt enheter inom offentlig förvaltning kan miljödiplomeras. Svensk Miljöbas och miljödiplomering

Svensk Miljöbas förvaltar, utvecklar och kvalitetssäkrar:

Svensk Miljöbas gör följande:

  • Granskar och godkänner utfärdare som hjälper och vägleder verksamheter som ska miljödiplomeras enligt Svensk Miljöbas.
  • Utbildar, granskar och godkänner revisorer som ska revidera och godkänna verksamheter som diplomeras.
  • Marknadsför föreningens verksamhet.


Referenser[redigera | redigera wikitext]