Min onkel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Min onkel
(Mon oncle)
Min onkel
Genre Komedi
Regissör Jacques Tati
Producent Jacques Tati
Manus Jacques Tati, Jacques Lagrange, Jean L'Hôte
Skådespelare Jacques Tati
Adrienne Servantie
Jean-Pierre Zola
Alain Bécourt
Originalmusik Franck Barcellini, Alain Romans
Produktionsbolag Gaumont
Premiär 1958
Speltid 117 minuter
Land Frankrike
Språk Franska
IMDb SFDb

Min onkel (originaltitel: Mon oncle) är en fransk filmkomedi av Jacques Tati från 1958. Tati spelar för andra gången, efter Semestersabotören, den snälla men lite trassliga Monsieur Hulot. Filmen är en satir över det moderna samhället. Min onkel var Tatis största framgång, den vann 1958 Prix du Jury vid filmfestivalen i Cannes och ett år senare en Oscar för bästa utländska film.

Filmen hade Sverigepremier 29 januari 1959.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den nioåriga pojken Gerard lever tillsammans med sina föräldrar i ett modernt hus (se bild). Hans far är VD i en plastfabrik och hans mor är hemmafru samt herre över ett större antal automater som finns i huset. Tekniken är ibland krånglig som ger filmen några roliga scener. Gerards bästa vän är hans onkel, Monsieur Hulot, som lever i ett gammalt oöversiktligt hus. Hulot hämtar Gerard från skolan och de går tillsammans till Gerards unga vänner. När han slutligen kommer hem är Gerard ofta så smutsig att hans mor tar honom med handskar och tvättar honom under duschen.

Hulots syster tycker att hennes bror är en dålig förebild för Gerard. Hon vill att Hulot gifter sig med en granne och organiserar därför ett party där båda ska lära känna varandra. Hulot trasslar till det med all teknik som finns i huset och partyt slutar i kaos. Sedan får han anställning i Monsieur Arpels firma men istället för gummislangar producerar han något som liknar korvar.

För att bli av med Hulot beslutar Gerards föräldrar att han ska börja som firmans agent i utlandet. Gerard är inte glad när han måste säga hej då till sin onkel men han får till slut bättre kontakt med sin far.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen inspelades delvis (de gamla husen) i Saint-Maur-des-Fossés som är en förort till Paris. Det moderna huset byggdes i en filmstudio i Nizza. Min onkel var Tatis första film i färg.[2] Flera karaktärer framställdes av icke professionella skådespelare. Den första engelskspråkiga versionen, My Uncle, producerades parallell men den var några minuter kortare. Den var inte lika framgångsrik som den franska versionen och senare visades även i engelskspråkiga regioner den franska versionen med undertexter.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 4 december 2010.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Michel Chion: The Films of Jacques Tati, Guernica Editions Inc., Toronto 2003, ISBN 1-55071-175-X. (engelska)

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ enligt IMDb
  2. ^ Fest i byn (Jour de fête) inspelades i färg men kopiorna ansågs så dålig att de visades i svart-vit.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]