Minna Heponiemi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Minna Heponiemi
Född10 augusti 1977[1] (46 år)
Medborgare iSverige
SysselsättningFotbollsspelare[2], innebandyspelare
Redigera Wikidata
Minna Heponiemi
Fotboll och Innebandy, kvinnor
Världsmästerskap
Guld Schweiz 2003 Innebandy

Minna Johanna Heponiemi, född 10 augusti 1977, är en svensk idrottare som har spelat i landslaget såväl i innebandy som fotboll och blev världsmästare i innebandy 2003.

Fotbollskarriär[redigera | redigera wikitext]

Heponiemi började sin idrottskarriär som fotbollsspelare i Vagnhärads SK:s damlag. När hon gick på riksfotbollsgymnasietSven Eriksonskolan i Borås kom hon med i flicklandslaget och började spela i Öxabäck IF i damallsvenskan. Efter gymnasietiden flyttade hon till stockholmsklubben Hammarby IF. I Hammarby blev hon "Tidernas snabbaste målskytt i allsvenskan" (elva sekunder) och svensk mästare inomhus. På fotbollsplanen har hon gjort fem A-landskamper och svarat för ett mål. När fotbolls-VM spelades i USA 1999 fanns hon med i den svenska truppen, då hon spelade i kvartsfinalförlusten mot Norge. År 2000 gjorde hon elva mål i damallsvenskan och slutade delad sexa i skytteligan. Efter tiden i Hammarby bytte hon sport till innebandy men spelade division tre-fotboll i Nykvarn IF.

Innebandykarriär[redigera | redigera wikitext]

Heponiemi är en vänsterfattad spelare som började med innebandy i Trosa Edanö Innebandyklubb men har haft sin elitkarriär i Södertälje och Balrog. Hon har spelat 14 A-landskamper. Bland annat var hon med och vann VM-guld med Sverige 2003. Innebandymagazinet utnämnde henne till; Årets forward 2002/03. Hon spelade i Nykvarns Innebandyförening från 2007 till 2009 och är från säsongen 2009/10 tillbaka i moderklubben Trosa Edanö Innebandyklubb i division 2.

Fotbollsklubbar[redigera | redigera wikitext]

Innebandyklubbar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Soccerdonna, Soccerdonna spelar-ID: 8641, omnämnd som: Minna Heponiemi, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Soccerdonna, Soccerdonna spelar-ID: 8641, läst: 28 maj 2022.[källa från Wikidata]