Lagkapten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hans Schäfer och Gunnar Gren hälsar som lagkaptener för Tyskland och Sverige, vid en landskamp år 1957 i Hannover.

En lagkapten är en av managern eller tränaren utnämnd spelare inom lagsporter som ska vara lagets representant och ledare på och vid sidan av planen. I ett flertal lagsporter har lagkaptenen blivit en viktig del av lagbygget. Lagkaptenen har ofta en roll som pådrivare och som lagets talesman och representant. I de flesta lagidrotter har lagkaptenen ett klargjort ansvar enligt reglerna, exempelvis inom fotboll, där lagkaptenen är den som sköter kommunikationen mellan laget och domaren. Därmed måste alltid en lagkapten vara utsedd.[1] Flera lag har därför också utsett en assisterande lagkapten eller vice lagkapten som tar rollen som lagkapten ifall den ordinarie lagkaptenen inte är tillgänglig.

Lagkaptenen är dessutom den som leder ut laget på planen vid matchstart och som byter hedersbetygelser med motståndare, som fotbollens byte av förbundsvimplar innan matchens början. Lagkaptenen i fotboll bär ofta en armbindel som visar statusen. Inom ishockeyn har lagkaptenen ett versalt C och den assisterande lagkapten ett versalt A, på tröjan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ Spelregler för fotboll 2011. Svenska Fotbollsförlaget AB. 2011. Sid. 45, 110 och 127. ISBN 978-91-85961-12-2. http://svenskfotboll.se/ImageVault/Images/id_55572/scope_0/ImageVaultHandler.aspx. Läst 29 juni 2012