Mirjam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För asteroiden, se 102 Miriam.
Mirjam med sin bror Mose.

Mirjam, alternativt Miriam, är ett kvinnonamn med hebreiskt ursprung.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Mirjam kom till svenskan via grekiskans Μαριαμ (Mariam) som i grekiska varit samma namn som Μαρια (Maria). Till grekiskan har namnet i sin tur kommit från hebreiskans מִרְיָם (Miryam) Detta var också det judisk-arameiska namn som Jesu mor hade men som på svenska kallas för Maria och på engelska Mary. Den franska varianten är Marie, vilket också män kunnat heta sedan medeltiden. Då i betydelsen Kristi bruds beskyddare. Till de europeiska språken har Maria kommit via latinet som favoriserat formen Maria snarare än Mariam. Mirjam finns också på grund av sina rötter i semitiskt språk och religion också i arabiskans مريم (Maryam), vilket är Koranens version av namnet Maria.

Vad Mirjam "egentligen" betyder lär vi aldrig få veta. Några föreslagna hebreiska tolkningar har varit vacker, hav av bitterhet, rebellisk och efterlängtat barn.[1] Namnet skulle kunna ha kommit från Egypten och i så fall ha kopplingar till orden mry (älskade) och mr (kärlek).[1]

Mirjam i Bibeln[redigera | redigera wikitext]

"Mirjam, som var syster till Aron och ägde profetisk gåva, tog sin tamburin, och alla kvinnorna följde henne; de slog på tamburiner och dansade." (2 Mos 15:20).
Illuminated manuscript, Tomić Psalter, 1360/63, Moscow State Historical Museum

Mirjam var enligt Gamla testamentet syster till Aron och Mose. Mirjam var den som satte spädbarnet Mose i floden och såg till att faraos dotter adopterade barnet. Hon beskrivs också äga profetisk gåva. Senare ställde hon sig på Arons sida när bröderna trätte, för vilket Gud bestraffade henne med spetälska. Hon blev dock förlåten av Moses, som bad för henne.

"-O Gud, gör henne åter frisk."

Vilket Gud också gjorde.

Hon dog i Kadesch innan de nådde Kanaan. (2 Mos. 2; 15:20; 4 Mos. 12; 20:1)

Den latinska formen av namnet Miriam är Maria; man tror att bland annat Maria, Jesu mor bar namnet Miriam.

Popularitet i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Namnet var populärt i Sverige på 1920-talet. På 1990-talet fanns namnet bland de 150 vanligaste tilltalsnamnen, fast då oftare stavat Miriam. Den 31 december 2005 var totalt 5 584 personer folkbokförda i Sverige med namnet Mirjam eller Miriam, varav 3 023 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 91 flickor namnet, varav 54 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.

Namnsdag: 1 juli, (sedan 1993, 1986-1992: 5 juli).

Personer med namnet Mirjam/Miriam[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Behind the Name