Mjukpapper

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mjukpapper (på engelska tissue paper och även på svenska används benämningen tissue) är en form av papper som mest används i hygienändamål och inkluderar toalettpapper, hushållspapper, pappershanddukar, pappersservetter, pappersnäsdukar, och dylikt.

Mjukpapper tillverkas dels från blekt färskmassa (pappersmassa) för högre kvaliteter, dels från returfiber för enklare kvaliteter. Ytvikten för mjukpapper är lägre än för andra papperskvaliteter, oftast under 30 g/m² ända ner till 12 g/m².

Slutprodukterna för konsumenter tillverkas genom konvertering av de större pappersrullarna från pappersmaskinen, så kallade jumborullar eller moderrullar, till färdiga slutprodukter. Ofta görs slutprodukterna med flera arkskikt, som till exempel för toalettpapper och servetter. Vissa produkter, såsom servetter, tillverkas ofta från färgat mjukpapper. Vidare tillämpas ofta tryckning av olika mönster på slutprodukterna och/eller prägling av mönster antingen för att skapa dekorativ effekt eller för att hålla ihop arken vid flera skikt.

Europas största och världens tredje största tillverkare av mjukpapper är svenska SCA, genom sin division SCA Hygien.

Mjukpapper har en stor fördel för miljön då det utökar fotosyntesen genom klyvning av CO2 molekyler vid bindning av ftalater