Modemkapning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fiktivt exempel på hur en modemkapning kan se ut.

Modemkapning är ett mindre smickrande namn på en betalningsmetod som vissa affärsidkare använder sig av för att ta betalt av besökare till deras webbplatser genom att få besökarens modem att ringa upp ett betalnummer. Metoden används inte sällan legitimt med full förvarning om avgifternas storlek, men i de fall som gett företeelsen dess namn, handlar det om bedrägliga webbsajter. Dessa bedrädliga sajter uppmanar besökaren att klicka på en länk och sedan svara "ja" på alla frågor som dyker upp, utan att tydligt informera om kostnaden. Oftast är det sajter med pornografiskt material som använder sig av denna metod för betalning.

För att modemkaparen, bedräglig eller ej, ska kunna ta kontroll över besökarens modem måste ett program installeras på datorn. Alla moderna webbläsare är gjorda så att detta inte ska kunna ske utan användarens medgivande, men många Internetanvändare är idag så vana att klicka bort alla fönster som kommer upp, att de inte ens bryr sig om att läsa texten innan de klickar "ok". Ett menyfönster ploppar upp när en webbplats frågar om tillstånd att installera ett program på din dator. Utseendet på fönstret beror på webbläsaren.

I regel beskriver fönstret att programmet är kryptografiskt signerat. Detta innebär endast att programmet kommer från just den webbplatsen, och säger inget om vad programmet kommer att göra med datorn som det körs på. Som tumregel ska man aldrig acceptera installationsförfrågningar från sidor man inte litar på. Det har förekommit säkerhetshål i Internet Explorer som i teorin tillåter program att installeras utan att användaren har en chans att säga nej, men i praktiken sker numera få eller inga modemkapningar den vägen.

I dagsläget är det bara en webbläsare med relativt stor marknadsandel som stöder protokollet Active X, som är det vanligaste protokoll modemkapare använder sig av, denna är Internet Explorer.

Kännetecken och motmetoder[redigera | redigera wikitext]

Modemkapningar kan bara drabba personer som använder telefonmodem, med bredband är man skyddad (dock ej om man har fax installerat). Brandväggar och antivirusprogram kanske eller kanske inte hjälper, beroende på typ. Strikt taget är som sagt inte en modemkapning något som kan utföras mot användarens vilja, varför inte alla brandväggar och antivirusprogram tar hand om det, i alla fall inte med standardinställningarna. Konsumentverket har tagit fram ett program, "bluffstopparen", som varnar om något program försöker ändra uppringningsnummer. Den stoppar det dock inte utan användarens godkännande, så någon som verkligen struntar i alla varningar kommer fortfarande att riskera att trilla dit.