Mohammed Said as-Sahaf

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mohammed Said as-Sahaf (arabiska: محمد سعيد الصحاف), född 1940 i al-Hilla i Babil, är en irakisk före detta politiker. Han blev internationellt känd/beryktad i samband med Invasionen av Irak 2003.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha gått journalistutbildning vid universitet i Bagdad, tog Mohammed Said as-Sahaf en masterexamen i engelsk litteratur. Han gick med i Baathpartiet 1963, och var Iraks utrikesminister 1992-2001 och informationsminister 2001-2003. Han är diplomat till yrket och har bland annat varit Iraks ambassadör i Sverige, Burma och Italien.

Han blev världskänd under invasionen av Irak 2003, då han efterhand som Saddamregimens ställning blev alltmer utsatt gav allt mer verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer till det rådande läget. I amerikansk media började han refereras till som Baghdad Bob ("Bagdad-Bob") och Comical Ali ("Komiske Ali", det sista en referens till Ali Hassan al-Majid – känd som Kemiske Ali). Mohammed Said as-Sahaf blev gripen av amerikansk militärpolis 25 juni 2003, men han släpptes senare då han inte tillhörde Saddams innersta krets och inte sågs som tillräckligt intressant att hålla kvar.

Mohammed Said as-Sahaf bor numera i Förenade arabemiraten tillsammans med sin familj.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]