Mohammed Said as-Sahaf

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mohammed Said as-Sahaf

Mohammed Said as-Sahaf (arabiska: محمد سعيد الصحاف), född 30 juli 1940 i al-Hilla i Babil, är en irakisk före detta politiker. Han fick internationell uppmärksamhet i samband med Invasionen av Irak 2003, med anledning av sina insatser som informationsminister.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha gått journalistutbildning vid universitet i Bagdad tog Mohammed Said as-Sahaf en masterexamen i engelsk litteratur. Han gick med i Baathpartiet 1963, och var Iraks utrikesminister 1992-2001 och informationsminister 2001-2003. Han är diplomat till yrket och har bland annat varit Iraks ambassadör i Sverige, Burma och Italien.

Han blev världskänd under invasionen av Irak 2003, då han efterhand som Saddamregimens ställning blev alltmer utsatt gav kommentarer till det rådande läget som av västmedia uppfattades som allt mer verklighetsfrämmande och bisarra. I amerikansk media började han därför refereras till som Baghdad Bob ("Bagdad-Bob") och Comical Ali ("Komiske Ali"; en referens till Ali Hassan al-Majid – känd som Kemiske Ali). Mohammed Said as-Sahaf blev gripen av amerikansk militärpolis 25 juni 2003, men han släpptes senare då han inte tillhörde Saddam Husseins innersta krets och inte sågs som tillräckligt intressant att hålla kvar.

Mohammed Said as-Sahaf bor numera i Förenade arabemiraten tillsammans med sin familj.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]