Hoppa till innehållet

Mohandessin

Mohandessin
arabiska: المهندسين
Stadsdel
Moské i Mohandessin under Ramadam
Moské i Mohandessin under Ramadam
Land Egypten
Stad (tätort) Giza
Koordinater 30°03′11″N 31°12′06″Ö / 30.05306°N 31.20167°Ö / 30.05306; 31.20167
Geonames 7929101
Karta över Mohandessin
Arabförbundets boulevard

Mohandessin (arabiska: المهندسين), är ett framstående stadsdel i Giza som utgör en del av distrikten (kism) Agouza, Dokki och Kerdasa[1] och är sammanvuxet med Kairo på den västra sidan av Nilen. Namnet betyder bokstavligen ingenjörerna på arabiska, beroende på att egyptiska ingenjörer ursprungligen kunde köpa mark och bostäder i området till ett lägre pris. Det finns liknande områden i Mohandessin för andra yrken: Sahafeyeen (journalister), mo'alemeen (lärare) och ateba'a (doktorer).

Mohandessin bygges under tidigt 1950-tal. Det byggdes på jordbruksmark och var ett gigantiskt område med villor, and herrgårdar. Befolkning steg dock drastiskt under 1970-talet och det villa-samhället förvandlades snabbt till tättbefolkat hyreshus-område. Under de senaste 10 åren har Mohandessin blivit ett av de dyraste områdena för bostäder och fastigheter i Kairo med kringområden.

En av huvudgatorna i området är Game'et el Duwal el Arabya (Arabförbundets boulevard). De huvudsakliga shoppingcentra i Mohandessin är Sour Nadi el Zamalik, ett populärt ställe för turister från arabländerna samt Platinum Mall. Området innefattar dessutom flera sportklubbar, inklusive Zamalek SC, Tersana och The Shooting Club.

Området har snabbt blivit ett kommersiellt affärscentrum och folk flyttar numera ut till förorterna för att för lite lugnare miljö.

Då Mohandessin inte har några monument och historiska byggnader av betydelse så frodas området som det ledande distriktet av affärer, restauranger och kaféer. De flesta internationella franchise finns representerade, distriktet är dessutom platsen för ett flertal utländska ambassader.

Arabförbundets boulevard i centrala Mohandessin är ansedd som Kairos nöjescentrum tillsammans med Pyramid-området. Båda lockar turister främst från länder runt Persiska viken.

Mohandessin har en befolkning med en mångfald kulturer och har därmed ett flertal moskéer och kyrkor. Muslimerna är i majoritet och ett antal berömda moskéer finns i området, såsom Chazliya moskén, Mostafa Mahmoud moskén och Tarik Ibn-Al Walid moskén.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Mohandessin, 28 februari 2011.
  1. ^ Brinkhoff, Thomas (11 november 2006). ”Citypopulation - Greater Cairo” (på engelska). www.citypopulation.de. http://www.citypopulation.de/php/egypt-greatercairo.php. Läst 3 januari 2014.