Momsregistreringsnummer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Momsregistreringsnummer är ett unikt serienummer som i EU tilldelas alla som registreras för redovisning av moms av medlemsstatens skattemyndighet. I internationella sammanhang kallas det för VAT-nummer, där VAT är en förkortning av det engelska value-added tax.

Numrets konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Det finns en internationell standard för momsregistreringsnummer. De består av en två-bokstavskod och innehåller ett antal, max 12 siffror (ibland bokstäver). Två-bokstavskoden kommer från standarden ISO 3166-1 alpha-2, utom för Grekland som har EL.

Ett svenskt momsregistreringsnummer är baserat på ett 10-siffrigt personnummer eller organisationsnummer. Det inleds med den svenska landskoden SE och avslutas normalt med 01. Undantaget är personer med mer än en enskild firma som numreras 01, 02, osv. Eftersom varken bindestreck eller mellanrum skall förekomma är svenska momsregistreringsnummer alltid 14 tecken: SE999999999901, där de tio niorna ersätts med personnummer eller organisationsnummer.

Momsregistreringsnummer i andra EU-länder kan ha varierande format, men brukar baseras på de organisationsnummer som finns i landet. Dock börjar de alltid med det aktuella landets landskod.[1]

Även de flesta europeiska länder utanför EU och många länder i Sydamerika och några andra länder, har infört internationella momsregistreringsnummer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skatteverket - Momsregistreringsnummer (VAT- nummer) i EG-länderna, läst 10 januari 2017

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]