Mora gymnasium

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mora gymnasium

Mora gymnasium (före 2015 S:t Mikaelsskolan) är en gymnasieskola i Mora kommun. Skolan har 11 nationella program, introduktionsprogram, särskola och kultur- eller idrottsprofil med intag inom skidåkning, skidorientering, friskvård ishockey, innebandy och fotboll.[1] Inför läsåret 2015/2016 bytte skolan namn till Mora Gymnasium.[2]

Högskoleförberedande program:

Yrkesförberedande program:

Mora skidgymnasium[redigera | redigera wikitext]

Mora skidgymnasium är ett skidgymnasium inom Mora gymnasium och ett riksidrottsgymnasium under Svenska skidförbundet. De idrotter som bedrivs med riksintag är längdåkning och skidorientering. Utöver dessa finns även ett antal regionala/lokala platser för längdåkning, skidorientering och skidskytte. Mora skidgymnasium är Sveriges enda skidorienteringsgymnasium med riksintag.

Undervisning[redigera | redigera wikitext]

Undervisningen som ges är utbildning vid vanliga gymnasieprogram vid Mora gymnasium i Mora, dock med "Specialidrott skidor" som individuellt val. Skidgymnasiets elever kan ansöka om att få den treåriga tiden för gymnasiestudier förlängd för att få tillräcklig tid för studier samtidigt som man utövar sin idrott på elitnivå.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Mora Skidgymnasium har genom åren fostrat flera åkare med meriter från stora mästerskap och världscuper, såväl i längd och skidorientering som traditionell fotorientering. Skidgymnasiet har även utbildat flera Vasaloppssegrare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]