Morbykulturen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Morbykulturen är en kultur som ligger i skarven mellan bronsåldern och järnåldern sydvästra Finland, Mellansverige, Åland och Lettland. Den har identifierats genom sin keramik.

Asva[redigera | redigera wikitext]

I västra Estland kallas kulturen Asvakulturen och de äldsta fyndplatserna återfinns på Ösel. Asva är en boplats från yngre bronsåldern. Under bronsålderns slutskede var boplatsen omgärdad av en bred stenvall med träpalissad. Innanför vallen fanns spår av rektangulära husgrunder med jord- och lergolv samt nedgrävda härdar. Bland fynden kan nämnas 32 000 keramikkärvor, 800 degel- och gjutformsfragment, olika verktyg av sten samt enstaka fynd av små bronsföremål. Boplatsen var bebodd även under romersk järnålder.

Ben- och hornföremål är vanliga fynd.[1] Den kalkhaltiga jordmånen har bevarat cirka 500 benföremål, exempelvis harpuner, pilspetsar, skedar, knivskaft, nålar, dubbelknappar, verktyg för linberedning.

Asvakeramik kan karakteriseras som en keramik där strimmig ytbehandling dominerar medan textilkeramik är sällsynt. Många kärl är ornerade med en eller flera rader av gropar. Keramiktypen är vanlig förutom i Estland även i sydvästra Finland samt även från Darsgärde i Uppland. En liknande sammansättning av keramik men utan ornering förekommer även i Litauen och Lettland.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Finlands historia, 1. 1993, s. 148
  • Wiik, Kalevi, Eurooppalaisten juuret (2002)
  • Sten- och bronsålderns ABC (1991)