Motown

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Motown Records)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Motown är ett amerikanskt skivbolag, som startades i Detroit, Michigan. Företaget grundades i januari 1959 av Berry Gordy som hade fått låna 800 dollar av sina föräldrar för projektet.

Berry Gordy hade tidigare arbetat vid det löpande bandet på Lincoln-Mercury-fabriken och han använde samma produktionsmetod som bilföretagen. Motown skapade poplåtar med svarta artister enligt löpandebandprincipen. Bolaget köpte ett hus på West Grand Boulevard i Detroit, där man hade såväl inspelningsstudio som kontor. Det döptes av Gordy till "Hitsville USA". Namnet Motown kommer från Motor Town - Detroit är en av världens största bilstäder.

Gordy startade i musikbranschen som låtskrivare. Det var efter att hans "Lonely Teardrops" blivit en hit med Jackie Wilson som han inspirerades att starta ett skivbolag. Den första skivan som spelades in och gavs ut var "Come to me" med Marv Johnson, och skivetiketten hette Tamla. Första Motown-skiva som gick upp till förstaplatsen på den amerikansk Billboardlistan var "Please Mr Postman" med The Marvelettes 1961. I mitten av 1960-talet var Motown det största företag i USA som var helägt av svarta.

År 1972 flyttade Gordy hela företaget från Detroit till Kalifornien. År 1993 köptes det av PolyGram och ingår numera i Universal Music.

Motown har betytt mycket för utvecklingen av soulen. Det speciella soundet som skapades av Motown-artisterna kom att bli en musikgenre i sig. Många av artisternas hits skrevs av låtskrivartrion Holland-Dozier-Holland. Bolaget hade också en grupp musiker kallade the Funk Brothers som ackompanjerade på många av inspelningarna.

Motown-artister[redigera | redigera wikitext]

1950/1960[redigera | redigera wikitext]

1970[redigera | redigera wikitext]

1980[redigera | redigera wikitext]

1990[redigera | redigera wikitext]

2000[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]