Mu (zen)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mu är ett möjligt svar på en fråga som egentligen inte kan besvaras med "ja" eller "nej". Uttrycket kommer från början från zen, som ett sätt att svara på en fråga som är felkonstruerad.

Det ursprungliga mu-koanet lär komma från att en munk frågade den kinesiska zenmästaren Zhaozhou (även känd som Jōshū eller Joshu): "Har en hund Buddha-natur?" Zhaozhou svarade: , vilket på japanska kom att skrivas mu. I dagligt språk betyder stavelsen vanligen "nej", "inte" eller "icke-existerande", men svaret ska inte tolkas som "nej" rakt av. Bakgrunden är att en del tidigare buddhister menat att djur såsom hundar hade Buddha-natur, och andra att de inte hade det. En annan tolkning bygger på att stavelsen på kinesiska liknar en hunds skällande, och möjligen svarade Zhaozhou på frågan genom att imitera en hund, genom att så att säga vara hunden. Många klassiska koan-svar bygger på att drastiskt byta perspektiv, istället för att hitta ett logiskt eller lingvistiskt svar på frågan.

Ett exempel som ofta används för att illustrera är frågan: -Har du slutat slå din fru? Den som aldrig slagit sin fru kan inte besvara frågan med ett "ja" eller "nej", utan att samtidigt påstå att man någon gång slagit frun. Det enda möjliga svaret är därför mu. Uttrycket blev tidigt populärt inom nät- och hackerkultur, med innebörden "Din fråga kan inte besvaras, då den är ställd på felaktiga grunder".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]