Munskänkarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nålar för medlemmar i Munskänkarna. Längst till vänster medlemsnål med Munskänkarnas logotyp, därefter nålar för medlemmar som klarat av prov för några av de olika kursnivåerna: 1-betyg (grön), druvbetyg (gul) och 2-betyg (blå).

Föreningen Munskänkarna är en svensk vinprovarorganisation som 2010 har drygt 21 000 medlemmar fördelade på 144 sektioner, varav 136 sektioner i Sverige och 6 sektioner i andra länder. Såväl antalet medlemmar som antalet sektioner har kontinuerligt ökat under en lång följd av år. Under 10-årsperioden mellan 1996 och 2006 ökade medlemsantalet i Sverige med drygt 8 000 personer.

Därutöver finns i Finland 13 föreningar i den finskspråkiga och 11 föreningar i den svenskspråkiga munskänksrörelsen. Munskänksverksamheten i Finland utgjorde från början en del av den svenska Föreningen Munskänkarna. Sedan 2000 utgör dock finskspråkiga "Suomen Munskänkarna" ett eget förbund registrerat i Finland, och sedan 2002 utgör det svenskspråkiga "Svenska Munskänkarna i Finland" ett eget förbund.

Föreningen Munskänkarna bildades 1958 av Nils-Bertil Philipson.[1] Syftet var då att öka kunskapen om vin hos restaurangfolk, men senare breddades målgruppen till alla vinintresserade. Munskänkarna är en ideell förening med syfte att vidga kännedom och kunskap om vin och andra ädla drycker, samt verka för goda och måttfulla dryckesseder. Mindre sektioner brukar genomföra en vinprovning per månad eller en varannan månad och kanske en vinkurs per år, medan de största och mest aktiva sektionerna ordnar flera vinprovningar i veckan. I verksamheten ingår vinkurser på olika nivåer, från "1-betygskurs" till "3-betygskurs", som alla avslutas med teoretiska och praktiskt prov, och där kursmålen och svårighetsgrad är centralt bestämda.

Munskänkarna delar varje år ut flera utmärkelser, Årets Munskänksvin, Årets svenska vinprofil samt Munskänkarnas Vinkrog är några av dem. Dessutom utses varje år Munskänkarnas Vinort, år 2011 var det Stellenbosch i Sydafrika som var årets Vinort.

Föreningen Munskänkarna har en tidning som heter Munskänken, där bland annat omdömen om nya viner på Systembolaget publiceras.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skål för Munskänkarna, 40 år, Aftonbladet 1998-09-27

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]