Museihuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Museihuset
Museihuset (Linköping).jpg
Hans Vaerneus och Allan Gutheim, Museihuset, 2012.
Information
Typ av museumsjöfarts- och leksakshistoriskt museum
PlatsÖstergötlands län, Sverige Sverige
Etablerat1994

Museihuset är ett museum bestående av två delmuseer, dels Motorbåtmuseet, dels Leksaksbilmuseet. Museihuset ligger längs riksv. 34 mellan Linköping och Motala, strax väster om Ljungsbro.

Museihuset grundades 1994 under namnet Pärlbåten av de tre familjerna Værnéus, Evholt och Lindh. Under de första sex åren var museets utställningar förlagda i Rimforsa. I takt med ökat intresse för museet införskaffades större lokaler genom att man köpte och byggde om ett gammalt sädesmagasin. I samband med detta passade man på att byta namn till det nuvarande namnet Museihuset. Verksamheten drivs och förvaltas av Stiftelsen Pärlbåten.

Motorbåtmuseet[redigera | redigera wikitext]

Motorbåtmuseet har som främsta inriktning att visa den svenska motordrivna fritidsbåtens historia och utveckling. Museet förvaltar en unik samling av material för ändamålet, bland annat 50-talet båtar från 1896 till för 30 år sedan, cirka 300 utombordsmotorer, cirka 50 inombordsmotorer, ett stort bildarkiv samt mängder med annan nautica. Bland de utställda båtarna finns bland annat campingbåtar, tävlingsbåtar, ruffbåtar, passbåtar, roddbåtar, kanoter och sportbåtar. Båtarna representerar bland annat varv och konstruktörer som Carl Plym, Chris Craft, Gar Wood, Knut Ljungberg, Archimedes, Weedo GT, Tage Boghammar, Gideon Forslund och Ruben Östlund, och bland motortillverkarna finns bland annat Trim, Chris Craft, Kermath, Mercury, Archimedes, Evinrude, Albin, Johnson och Gyro.

Leksaksbilmuseet[redigera | redigera wikitext]

Leksaksbilmuseet förvaltar och visar en unik samling av cirka 9 000 modell/leksaksbilar i skala 1:40–1:50. Samlingen är en av de största i världen av sitt slag med bland annat bilar tillverkade av Dinky Toys, Matchbox, Corgi, Märklin, RS-Toys, Tootsie toys, Tekno med flera. I samlingen ingår även gamla modelltåg i samma skala (skala 0), och som visas i drift på Nordens största "antika" tåganläggning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]