Råttfälla

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Musfälla)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En råttfälla.

En råttfälla eller musfälla är en anordning för att fånga eller döda små gnagare, framförallt råttor och möss (därav namnet).

En vanlig modell består av en träplatta med en fjäder, en slagbygel, en låshake och en beteshållare.[1] Syftet är att råttan ska fånga betet, vilket utlöser fällan så att slagbygeln hastigt slår tillbaka och knäcker nacken på råttan.[1] Modellen utvecklades i slutet av 1800-talet.

Det finns även modeller som liknar en hajmun, elektriska råttfällor och råttfällor i form av en bur som råttan lockas in i och sedan inte kan ta sig ur.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Råttfällor används även flitigt som utlösningsanordning i andra sammanhang där man önskar en hög känslighet/liten kraft med relativt hög säkerhet för att påverka en större. Ex i andra fällor för rovdjur och fåglar, där en tråd dras till betet och sedan fästs till beteshållaren på musfällan som i sin tur utlöser fångstanordningen på fällan.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Råttfällan”. Allt för teknik. http://382404825555517831.weebly.com/raringttfaumlllan.html. Läst 14 november 2014. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]