Hink

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En hink av metall.
En hink av plast.

En hink, en spann eller ett ämbar, en behållare med handtag. Oftast är formen konlik med slät eller välvd botten. Hinkar tillverkas numera vanligen av plast, ibland även av metall. Innan industrialiseringen tillverkades hinkar ofta av trä på samma sätt som tunnor och andra laggkärl.

Hinkar används för att transportera vatten eller andra vätskor men även varor med relativt liten partikelstorlek som pulver eller småsten och många sorters livsmedel som socker, mjöl, ris eller bär.

Hink kan även användas i musikaliska sammanhang, då som rytmikinstrument. En av de mer kända utövarna är Larry Wright, som spelar på plasthinkar.

Typer av hinkar[redigera | redigera wikitext]

En sophink är en hink som används för tillfällig förvaring av mindre sopor, som till exempel hushållssopor. I sophinken sitter det normalt en plastpåse som lyfts ur när sophinken ska tömmas.

En slaskhink (ibland förkortat till slask[1]) är en hink som används för tillfällig förvaring av blött eller komposterbart köksavfall (slask). Slaskhinken saknar vanligen innerpåse.

Murarhink är en fackmässig benämning på hinkar för murbruk och cement. En rulle[förtydliga] är tillverkad av material som murbruk och cement inte fäster särskilt lätt på (till exempel trä eller polyeten).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "slask". saob.se. Läst 5 juli 2016.