Musmatta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Musmatta med inbyggt handlovsstöd, samt mus.

Musmatta, musplatta, är ett underlag för en datormus i syfte att ge bättre rörelseprecision, komfort eller ergonomi.

De tre viktigaste egenskaperna med musmattor (när de kom) var att det gick snabbare att flytta musen, precisionen ökade, och komforten blev bättre när man arbetade med musen. En annan fördel var att skrivbordet skyddades från repor eller slitage. Särskilt den mekaniska musens känslighet kan störas av ett underlag eller en musmatta med fel ytstruktur, vilket kan resultera i att pekaren rör sig ryckigt eller för långsamt på bildskärmen.

När de optiska mössen slog igenom togs det fram speciella musmattor med optiska mönster på, för att få bra precision. De optiska mössen ställer dock inte samma krav på ytan som de mekaniska, utan kan användas på både släta och något ojämna underlag.

Det finns många olika typer av musmattor vad gäller utformning, egenskaper och extrautrustning. En vanlig variant är det ergonomiskt utformade med stoppat handlovsstöd som ska minimera risken för musarm. Storleken på musmattor kan vara från 23 till 90 centimeter diagonalt. Syftet med sådana stora variationer i storlek är att man ska kunna anpassa sig efter vad man använder för pekarhastighet i sin datormus. Särskilt för datorspelare och inom datorrelaterade yrken som kräver snabbhet, precision, anpassningsmöjlighet och bekvämlighet kan valet av musmatta vara betydelsefullt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]