Musmatta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Musmatta med inbyggt handstöd, samt mus.

Musmatta, musplatta, är ett underlag för en datormus. De tre viktigaste egenskaperna med musmattor (när de kom) var att det gick snabbare att flytta musen, precisionen ökade, och komforten blev bättre när man arbetade med musen. En annan fördel var att skrivbordet skyddades från repor eller från att bli slitet. Utan musmatta kunde musens rörelser störas av exempelvis skrivbordets struktur, vilket fick pekaren att hoppa.

När de optiska mössen slog igenom så togs det fram speciella musmattor med optiska mönster på, för att få bra precision. Moderna optiska möss klarar dock oftast av något ojämna ytor, men de flesta använder musmattor i alla fall för att det ger bättre precision.

Skillnaden mellan prisklasserna på musmattor kan vara stora och varieras beroende på bland annat materialets kvalitet och egenskaper. Till exempel så prioriterar "gamers" i valet av musmattor precision för att eventuellt öka spelresultatet i matcher och brukar ligga i en högre prisklass. Utbudet är stort och ger dig därför möjligheten att anpassa din musmatta efter behov. Bland annat har det utvecklats musmattor med stoppning för handlederna som ska vara ergonomiskt sunt.

I utbudet finns också musmattor som är olika formade. De vanligaste varianterna är kvadrat- och rektangulära former och storleken på musmattorna kan vara från 23 till 90 centimeter diagonalt. Syftet med sådana stora variationer i storlek är att man ska kunna anpassa sig efter vad man använder för pekarhastighet i sin datormus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]