Mustaschkampen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Björn Goop 2010

Mustaschkampen var en kampanj som Cancerfonden drev under åren 2007-2011 för att samla in pengar till förmån för forskning relaterad till prostatacancer. Mustaschkampen samlade under de fem åren kampanjen pågick in 32 miljoner kronor.

Under perioden som Mustaschkampen pågick delade Cancerfonden totalt ut 118 miljoner till prostatacancerrelaterad forskning.

Mustaschkampen har efter 2011 fortsatt i Prostatacancerförbundets regi. Cancerfonden har fortsatt arbeta med prostatacancerfrågan genom kunskapsspridning och opinionsbildning i andra former. Kennet Anderssons insamlingsturnering Kennet Cup fortgick 2012, för tredje året, till förmån för Cancerfonden.

Prostatacancerförbundet driver nu årligen Mustaschkampen i november. Med stöd från 10 huvudpartners, ca 200 företag och organisationer samt 26 lokala prostatacancerföreningar. Syftet är att samla in pengar till kampen mot prostatacancer och skapa uppmärksamhet kring prostatacancer.

På grund av att män har svårt att tala om sjukdomar och hälsa tror ca 70% av svenska folket att bröstcancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och sedan tror de att lungcancer kommer. De vet inte att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Varje dygn får 27 män prostatacancer. Det blir 10 000 män per år.

Eftersom männen duckar för information är det många som inte vet vad ett PSA-prov är. Det är ett enkelt blodprov som tas på din vårdcentral. Männen vet inte heller att om sjukdomen upptäcks tidigt går den att bota.

Prostatacancerförbundet rekommenderar alla män som fyllt 45 år att ta PSA-prov.

Mustaschkampen ökar starkt varje år. År 2016 fördubblades insamlingen. Mediepartner var Schibsted och Aftonbladet. Det var 73 helsidor i Aftonbladet, 75 miljoner visningar av de digitala annonserna. År 2017 blir det fler aktiviteter med bland annat den Blå kokboken med 12 män, annonskampanj i tunnelbanana i Stockholm och en kampanj på busshållplatserna

Extern källa[redigera | redigera wikitext]