NES-on-a-chip

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bild på insidan av en NES-kopia. På det gröna kretskortet i mitten ryms hela systemet.

NES-on-a-chip (NOAC) är smeknamnet på en integrerad krets som har förmågan att fungera som en komplett Nintendo Entertainment System-konsol i en enda krets, ett så kallat system-on-a-chip (SOAC).

De första NOAC-lösningarna har daterats till 1992 eller 1993, då den taiwanesiska halvledartillverkaren UMC sålde kretsen UMC6561.[1] Serien har sedan dess utökats med nyare varianter, och det är inte uteslutet att fler tillverkare finns.

Ett NOAC är förvisso så gott som helt kompatibelt med en riktig NES, i bemärkelsen att spelen fungerar, men alla kända NOAC dras med problem både vad gäller bild- och ljudkvalitet.

Dessa enkretslösningar användes länge enbart till piratkopierade Nintendokonsoler, men har upplevt en renässans på senare år då de har stoppats in i joystickar och handkontroller som därmed innehåller en hel spelkonsol. Dessa småkonsoler har blivit storsäljare i leksaksaffärer och säljs ofta i nostalgipaket med en rad klassiska spel inbyggda. Dessutom förekommer NOAC-kretsar ofta i annan kinesisktillverkad hemelektronik som bärbara DVD-spelare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://d.hatena.ne.jp/hally/searchdiary?word=UMC

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]