Styrspak

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Joystick)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Styrspak // Joystick

Styrspak,[1] även kallad joystick (främst som datorspelkontroll),[2] är en anordning som används för att styra funktioner som behöver påverkas i alternativa riktningar; höger-vänster och fram-bak, alternativt upp-ned. Med komplexa styrspakar kan man dessutom genom vridning påverka rotationen hos styrobjektet (exempelvis sidoroder hos ett flygplan).

Styrspakar förekommer industriellt, framför allt hos diverse fordon och anläggningsmaskiner, såsom grävmaskiner, lyftkranar, fartyg och flygplan.[3][4] Styrspakar hos flygplan förekommer främst som styrmetod för planets roderytor (höjdroder, sidoroder, skevroder) och är ofta mycket stora för att möjliggöra finjusteringar i luften, varav de manövreras med hela armrörelser.

En vanlig tillämpning av styrspakar är som inmatningsenhet till TV- och datorspel, antingen som handhållen spelkontroll med en eller två små styrspakar för tummarna, eller som en bordsmonterad kontrollpanel med en enda stor styrspak för handen, vilken styrs med handleden. Genom att dra spaken/spakarna åt olika håll och trycka på enhetens diverse knappar kan olika styrsignaler skickas till spelet, vilket beroende på spel och inställning kan användas för att till exempel styra en spelkaraktär eller ett fordon, etc.

Exempeldelar för modern joystick (spelkontrol):

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Order joystick är engelskt och ursprungligen slanguttryck. I modern tid avser det främst mellanstora styrspakar som greppas av handen och styrs med handleden. Små styrspakar som styrs med tummar/fingrar, samt stora styrspakar som styrs med hela armrörelser, kallas främst styrspak (alternativt tumstyrspak för den främre, etc). För båtnäringen har ordet styrspak använts sedan 1960-talet.[5]

Inom flygsimulering kallas styrspakar ibland för sticka, alternativt flygsticka eller glädjesticka, vilket är direktöversättningar av engelska: flightstick och joystick.

Historia (joystick-spelkontroll)[redigera | redigera wikitext]

Tidig joystick.

Joysticken hade sin största popularitet på 80-talet. Dessa var då i regel enkla med bara en knapp (ibland ytterligare en med samma funktion för vänsterhänta) och digital styrning. På 90-talet blev handkontrollen vanligare vilket kan ha berott på flera saker. Dels så lämpade sig handkontrollerna bättre för fler knappar, något som krävdes med spelens ökade komplexitet. Dels är handkontrollen traditionellt standardkontrollen för TV-spel. På datorsidan blev i stället en kombination av datormus och tangentbord det vanligaste alternativet att styra spel. Miniatyriserade varianter av styrspakar kan numera återfinnas som en integrerad del av handkontroller till moderna TV-spelkonsoler[6] som Sony Playstation 3.

En brokig styrspaksindustri hamnade på efterkälken när handkontrollstillverkarna drog nytta av standardiseringen.

Inom ett område är joystickens ställning tämligen ohotad, nämligen till flygsimulatorerna. Relativt dyra kontroller, ibland direkta avbildningar av autentiska flygspakar, med flera knappar, reglage och analog styrning bidrar till den autenticitet genren i sig gör anspråk på.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.datatermgruppen.se/ordlista.html#a160
  2. ^ joystick i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 23 februari 2015.
  3. ^ TT/AFP (2015-02-06): ”"Hjältepilot" dog med styrspak i handen”. Arkiverad 24 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. SN.se. Läst 23 februari 2015.
  4. ^ Nyberg, Max (2013-09-25): "Världens största en ren miljardaffär". Arkiverad 18 april 2015 hämtat från the Wayback Machine. Sydsvenskan.se. Läst 23 februari 2015.
  5. ^ "Sjöförklaringscirkulär (1967:494)". Riksdagen.se. Läst 23 februari 2015.
  6. ^ "Konfigurera din Xbox 360-handkontroll för Windows". Arkiverad 23 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine. Xbox.com. Läst 23 februari 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]