Naan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Naan

Naan eller nan är ett bröd som traditionellt bakas i en tandoor.[1] Naanbrödet är platt, cirka 1 centimeter tjockt, runt eller ovalt flatbröd som används mycket i det indiska köket. Främst används naan i norra Indien[1].

Naan är också en beteckning för allt slags bröd i centrala och delar av västra Asien. Under mughaldynastin i Norra Indien var persiska och persisk kultur mycket dominerande i kungahuset. Man kan se det i verk som i Taj mahal eller persiska dikter målade på indiska målningar. Dessutom hade Parsiis flytt Iran långt tidigare och tagit med sig en del av matkulturen och blandat med det indiska. Så både ordet nan och tandoor (ugn på persiska) och bakningssättet är hämtade ifrån Centralasien och västra Asien, dagens d.v.s länder som Iran och Afghanistan.

Naan bakas på vetemjöl, jäst och ofta innehåller de mjölk eller yoghurt, vilket innebär att de blir fylligare och tjockare. Man kan steka brödet. Ibland smaksätts naan, till exempel med svartkummin eller vitlök[1]. Naanbröd används ofta för att plocka upp mat på ett liknande sätt som man skulle använda fingrarna eller en sked.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”naan”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/naan. Läst 7 mars 2016.