Naan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Naan

Naan eller nan är ett bröd som traditionellt bakas i en tandoor.[1] Naanbrödet är ett platt, cirka 1 centimeter tjockt, runt eller ovalt bröd som används mycket i det indiska köket. Främst används naan i norra Indien.[1]

Naan är också en beteckning för allt slags bröd i Centralasien och delar av västra Asien. Under mughaldynastin i norra Indien var persiska och persisk kultur mycket dominerande i kungahuset. Man kan se det i verk som i Taj Mahal eller persiska dikter målade på indiska målningar. Dessutom hade parser flytt Iran långt tidigare och tagit med sig en del av matkulturen och blandat den med den indiska. Så både orden naan (bröd) och tandoor (ugn) och bakningssättet är hämtade från Centralasien och västra Asien (som dagens Iran och Afghanistan).

Naan bakas på attamjöl, jäst och salt, och ofta även mjölk eller yoghurt, vilket gör dem fylligare och tjockare. Brödet kan bakas i ugn eller stekas. Ibland smaksätts naan, med till exempel svartkummin eller vitlök[1]. En bit naan används ofta för att plocka upp mat, antingen hållen i nypan eller använd som "sked".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”naan”. Nationalencyklopedin. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/naan. Läst 7 mars 2016.