Nakanoshima (Okiöarna)

Okiöarna
Nakanoshima lägeskarta

Nakanoshima (japanska (中ノ島?) Nakanoshima, ofta även Ama efter huvudorten) är en ö bland Okiöarna i sydvästra Japanska havet som tillhör Japan.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Nakanoshima ligger cirka 60 kilometer utanför Japans huvudö Honshu.

Ön är av vulkaniskt ursprung och har en areal om ca 33,5 km². Den högsta höjden är Mount Kinkoji på cirka 164 m ö.h.[1]

Befolkningen uppgår till ca 2 300 invånare fördelade på huvudorten Ama på öns norra del och de större byarna Hishi, Hinozu, Saki, Chichii, Nakazato och Toyoda. [2] Förvaltningsmässigt utgör hela ön tillsammans med kringliggande småöar som bl.a. Omorijima och Matsushima landskommunen Ama-chō (Ama köping) och tillhör Shimane prefektur.

Ön kan endast nås med fartyg då den saknar flygplats,, det finns regelbundna färjeförbindelse med hamnstäderna Sakaiminato och Shichirui på fastlandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert när Okiöarna upptäcktes men de har varit bebodda sedan flera tusen år och omnämns redan i böckerna Kojiki och Nihonshoki. [3]

Redan under Naraperioden700-talet användes öarna som exilort. [3] I slutet på 700-talet skickades år 794 den lärde Onono Takamura i exil på Nakanoshima och kejsare (tennō) Go-Toba dog i exil på ön år 1239. [4] 1939 byggdes Oki shrine till minnet av kejsaren.

Sedan Kamakuraperioden i slutet på 1100-talet förvaltades området som "Oki no kuni" (Oki-provins) av en shugo (guvernör) från Izumoprovinsen.

Från Ashikagaperioden i mitten på 1300-talet och fram till Sengokuperioden i slutet på 1500-talet styrdes området av olika klaner.

Under Edoperioden tog Tokugawaklanen makten och området underställdes Shogunen. Öarna var under denna tid mellanlandningsplats för handelsfartyg till övriga Asien. [5]

1871 blir öarna först del i Tottori prefekturen och övergår 1881 till Shimane prefekturen. [6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]