Okiöarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lägeskarta
Okiöarna

Okiöarna (japanska: 隠岐諸島?, Oki-shotō; även 隠岐群島, Oki-guntō) är en ögrupp i sydvästra Japanska havet som tillhör Japan.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Okiöarna ligger mellan cirka 40 till 80 kilometer norr om Honshūön.

Ögruppen är av vulkaniskt ursprung och har en total areal om cirka 346,1 km² och består av sammanlagt 16 öar. Den högsta punkten är Damanji-berget, 608 m ö.h. [1] som ligger på Dōgoön.

De största bebodda öarna är:

Befolkningen uppgår till ca 24 500 invånare fördelat på fyra förvaltningsområden:

  • Okinoshima-chō (Okinoshima stad), omfattar hela Dōgoön och kringliggande småöar med bl.a. Okina-shima, Obana-shima, Tsuname-shima, Shijiki-jima och Ombe-shima, ca 17 000 invånare, staden förvaltar även de omstridda Liancourt Rocks, på japanska Takeshima.
  • Chibu-mura (Chibu by), omfattar hela Chiburiön och kringliggande småöar med bl.a. Okaga-shima, Shimazu-jima, Asa-shima och Kami-shima, ca 800 invånare.
  • Ama-chō (Ama stad), omfattar hela Nakano-shimaön och kringliggande småöar med bl.a. Omori-jima och Matsu-shima, ca 2 600 invånare.
  • Nishinoshima-chō (Nishinoshima stad), omfattar hela Nishino-shimaön och kringliggande småöar som Hoshikami-jima, Futamata-jima och O-kazuro-shima, ca 3 600 invånare.

Förvaltningsmässigt utgör ögruppen Okidistriktet (Oki-shichō) och tillhör Shimane prefektur. Öarna utgör också en del i nationalparken Daisen-Oki nationalpark.

Oki flygplats (flygplatskod: OKI) har kapacitet för lokalt flyg och ligger på Okinoshimas sydöstra del. Det finns även regelbundna färjeförbindelse med hamnstaden Yonago på fastlandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert när öarna upptäcktes men de har varit bebodda sedan flera tusen år och omnämns redan i böckerna Kojiki och Nihonshoki.[2]

Redan under Naraperioden700-talet användes öarna som exilort. [3] I slutet på 1100-talet skickades kejsare Go-Toba i exil på Dōgo, där han blev kvar till sin död år 1239. Åren 1331 till 1333 tillbringade även kejsare Go-Daigo i exil på Nishino-shima.[4]

Sedan Kamakuraperioden i slutet på 1100-talet förvaltades området som "Oki no kuni" (Oki provins) av en shugo (guvernör) från Izumoprovinsen.

Från Ashikagaperioden i mitten på 1300-talet och fram till Sengokuperioden i slutet på 1500-talet styrdes området av olika klaner.

Under Edoperioden tog Tokugawaklanen makten och området underställdes shogunen. Öarna var under denna tid mellanlandningsplats för handelsfartyg till övriga Asien[5].

1871 blir öarna först del i Tottori prefektur och övergår 1881 till Shimane prefektur[6].

Den 1 oktober 2004 infördes den nuvarande förvaltningsstrukturen med distrikt och stad och staden Saigō och byarna Fuse, Goka och Tsuma slogs ihop till förvaltningsenheten Okinoshima stad, även om orterna finns kvar som enskilda städer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]
  2. ^ Nishinoshimas hemsida
  3. ^ Nishinoshimas hemsida
  4. ^ [2]
  5. ^ 5
  6. ^ 6

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]