Native Vision

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Native Vision
PlatsGöteborg
Aktiva årSedan mars 2012
FestivalgenrerFilm
WebbplatsOfficiell hemsida
Officiell facebook-sida

Native Vision är en filmfestival i Göteborg som hölls för första gången 2012. Festivalen arrangeras av bland andra Annika Banfield, producent till Spirits for sale. Inspiration hämtas bland annat från den engelska motsvarigheten Native Spirits.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 2007 arrangerade aktivisten, filmaren och Mapucheindianen Freddy Treuquil en filmfestival i Chile för och om ursprungsbefolkningar. Treuquil inspirerades bland annat av en gammal profetia som kortfattat säger att ”När kondoren i syd möter örnen i norr skall kommande generationer vandra tillsammans i fred".[1] Filmfestivalen spred sig till andra länder i sydamerika och till Spanien. Därifrån spred det sig till London där Native Spirits Festival är en årlig festival sedan 2007.[2]

2008 kom Annika Banfield i kontakt med festivalerna genom att hennes film Spirits for sale visades i London. Banfield kontaktades av arrangörerna vid hemkomsten till Sverige med en förfrågan om hon var intresserad av att införa konceptet i Sverige.[1] Hon ansåg sig inte ha tid då, men 2011 tog hon kontakt med Bio Roy och Världskulturmuseet vilka båda snabbt blev involverade i projektet. Efter ungefär ett år av förberedelser kunde den första festivalen hållas 2012. En invigning hölls då på Världskulturmuseet efter att en film visats på bio roy.

Visade filmer[redigera | redigera wikitext]

2012[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]