Världskulturmuseet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världskulturmuseet
Museum of World Culture Göteborg entrance.jpeg
Information
Typ av museum Världskulturmuseum
Plats Södra vägen 54, Göteborg
Etablerat 2004
Besökare per år 141 466 (2015)[1]
Museichef Karl Magnusson
varldskulturmuseet.se

Världskulturmuseet är ett statligt museum i Göteborg, som ingår i den statliga museimyndighten Statens museer för världskultur.[2] och ligger bredvid Universeum och Liseberg vid Korsvägen.

Museet i Göteborg tar upp samtidsfrågor, fenomen och livsstilar i museets växlande utställningar.[3] Workshops, festivaler, seminarier och föreställningar ingår i museets program. Frågor som har tagits upp på museet genom åren är bland annat HIV/Aids, Trafficking, HBTQ-frågor, Bollywood, Hiphop och rättvisemärkt mode.[källa behövs] Världskulturmuseet är en populär mötesplats även för dem som inte primärt är intresserade av utställningar. Museets breda program spänner över de flesta aktiviteter: från seminarier till dansklubb.

För sin målmedvetna satsning på unga vuxna och för sitt aktiva arbete med att spegla samhällsdiskussioner blev Världskulturmuseet 2009 Årets museum - den svenska museibranschens viktigaste utmärkelse.

Världskulturmuseet ingår i myndigheten Statens museer för världskultur tillsammans med de tre stockholmsmuseerna Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Den stora trappan i glasatriumet.

Världskulturmuseet har ritats av arkitekterna Cécile Brisac och Edgar Gonzalez. Från första skissen har arkitekterna haft filosofin att förmedla öppenheten i byggnaden till besökarna.[källa behövs] Mot Södra vägen hänger husets övre våningar ut över gång- och cykelvägen utanför. Hela bottenvåningen mot gatan är en solid glasfasad vars syfte är att förbipasserande hela tiden skall kunna studera utställningssalen i källaren från utsidan.

Världskulturmuseets ingång ligger på den norra delen av byggnaden. Man möts av en mycket imponerande trappa som utgör navet i byggnaden. Trappan har inspirerats av den så kallade Spanska trappan i Rom med målet att fungera som en naturlig mötesplats. Arkitekterna knyter an till sitt mål med öppenhet genom att trappan skall förmedla en utomhuskänsla och en känsla av att man befinner sig på ett torg. Den är helt belagd i ekparkett vilket även återkommer vid ingångarna till varje galleri.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Museet sett från Södra Vägen.

Världskulturmuseet består av två huvuddelar: en betongkonstruktion mot Södra vägen och ett glasatrium mot Liseberg. Världskultumuseet har fått stort utrymme i medierna för sin udda och utmanande arkitektur.[källa behövs] Bland de mer hedersvärda utmärkelserna finns Kasper Salinpriset som museet 2004 delade med Södertörns högskolebibliotek i Huddinge kommun för årets bästa byggnad[källa behövs]. Därutöver har byggnaden utsetts till Årets Bygge av representanter från byggindustrin, fått erkännande från Mies van der Rohe Award och vunnit Award for Excellence in Design som delas ut av AIA, The American Institute of Architects.[källa behövs] Världskulturmuseet tilldelades också 2005 års utemiljöpris som delas ut av Sveriges betongvaruindustrier.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (13 januari 2016). ”Landets museer lockar fler besökare”. Pressmeddelande. Läst 20 juni 2016.
  2. ^ ”Göteborgs museer hösten 2010”. Göteborgs stad. http://www.goteborg.se/wps/wcm/connect/c5973b004408ef938dffcd0c2ce86536/museer_host2010.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=c5973b004408ef938dffcd0c2ce86536. Läst 10 november 2010. 
  3. ^ ”Om museet”. Världskulturmuseet. http://www.varldskulturmuseet.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=822. Läst 10 november 2010. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]