Naturvetenskapliga Föreningen, Gävle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Naturvetenskapliga föreningen (NF) är en elevförening vid Vasaskolan i Gävle. NF grundades 1906, och har en del berömda hedersmedlemmar, däribland Albert Einstein och Konrad Lorenz.

Styrelse[redigera | redigera wikitext]

Styrelsen i NF består av ordförande, schkattmästare, sekreterare, vice ordförande och sekreterare och labföreståndare. Bland dessa finns även så kallade assistenter som består av matematikansvarig, kemiansvarig och fysikansvarig.

Julbock[redigera | redigera wikitext]

Föreningen har som tradition att varje år bygga en julbock på Vasaskolans gård, vilken sedan bärs av föreningens medlemmar från skolgården till Slottstorget, där den placeras nedanför den stora halmbocken som Söders Köpmän låter bygga.

Bockens konstruktion är aldrig densamma som den året före då labföreståndaren alltid gör en ny ritning på bocken och därefter leder hela bygget. Det finns dock en mall samt en primär ritning som labförestånderen måste följa.

1971 var det första året NF byggde en bock eftersom köpmännen tröttnade på att den stora bocken brändes. Tolv år senare hamnade dock NF:s bock på 12,5 meter i Guinness Rekordbok, och året efter byggdes det två bockar, en av NF och en av köpmännen.

År 1993 hamnade NF:s bock för andra gången i Guinness Rekordbok när bocken nådde 16 meter. 2006 gjorde NF även en liten bock som de ställde upp i en rondell.. Detta blev den första rondellbocken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]