Naval Station Mayport

Foto på Naval Station Mayport från 1993.

Naval Station Mayport är en örlogsbas med hamn och en militär flygplats (IATA: NRBICAO: KNRBFAA LID: NRB) som tillhör USA:s flotta och är belägen i Duval County vid Atlantkusten utanför Jacksonville i den nordöstra delen av delstaten Florida.[1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Basen byggdes under andra världskriget och togs i bruk under 1942. Ett år senare klassades den som en Naval Auxiliary Air Station. Efter krigsslutet lades basen i malpåse, men verksamheten återupptogs 1948 som en Naval Outlying Landing Field, från 1952 även med kaj och bassäng stor nog för hangarfartyg. Även flygfältet förlängdes under 1950-talet.

Basen har under efterkrigstiden fungerat som hemmahamn för hangarfartyg med icke-atomdrivna hangarfartyg i Atlantflottan, däribland USS Shangri-La (1960–1971), USS Franklin D. Roosevelt (1956–1977), USS Forrestal (1977–1993), USS Saratoga (1957–1994) och senast USS John F. Kennedy (1995–2007). I och med att det sista hangarfartyget utan atomdrift tagits i ut tjänst finns det inte längre något hangarfartyg som har Mayport som sin hemmahamn. Förslag att bygga om basen för att kunna verka som hemmahamn för atomdrivna hangarfartyg på USA:s östkust har konsekvent motarbetats av Virginias kongressdelegation som fruktat förlorade arbetstillfällen vid Naval Station Norfolk.

1992 fick basen sin nuvarande benämning som en Naval Station.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Högkvarteret för USA:s fjärde flotta, som fungerar som flottans komponent till United States Southern Command som U.S. Naval Forces Southern Command, är från 2008 baserat vid Mayport.

Även USA:s kustbevakning har verksamhet vid Mayport.

Vid flygfältet finns tre av flottans helikopterskavdroner: HSM-40 "Airwolves", HSM-46 "Grandmasters" och HSM-48 "Vipers".

Fartyg med Naval Station Mayport som hemmahamn[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Naval Station Mayport, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]