Neglingevarvet

Från Wikipedia
Stockholms Båtbyggeri AB:s grundare August Plym

Neglingevarvet är ett svenskt småbåtsvarv i Saltsjöbaden. Det finns idag som Virgula AB i Gäddviken i Nacka, tillverkare av inredningar till motor- och segelyachter.

Historik

Neglingevarvet grundades som Stockholms Båtbyggeri AB i Lövholmen i Liljeholmen i Stockholm 1893 med August Plym som chef. Varvet flyttade efter en brand 1904 till Neglingevarvet i Saltsjöbaden, som Stockholms Båtbyggeri köpt 1900 och använt som filial till varvet i Lövholmen. Neglingevarvet ägdes till 1974 av August Plym och hans barn Carl, Gustav och Bengt Plym.

Flera kända båtkonstruktörer levererade ritningar till varvet, bland andra Hugo Schubert, Albert Anderson, Gustaf Estlander, Knut Ljungberg, Knud Reimers, Tore Holm och Axel Nygren. August Plym själv konstruerade från sekelskiftet ett stort antal segelbåtar. Den mest berömda är SK 150:an EBE, sedermera Beatrice Aurore, vilken är den snabbaste helsvenska skärgårdskryssaren genom tiderna. Även de Plymritade SK 95-yachterna Gain och X noterade utmärkta kappseglingsresultat under 1920-talet och kunde mäta sig med de allra snabbaste båtarna i klassen, de senare byggda och extremt långa Estlander- och Holm-nittiofemmorna.[1]

Neglingevarvet var ett av de förnämligaste kvalitetsvarven för segelbåtar i Sverige.[2]

Neglingevarvet såldes av familjen Plym i mitten av 1970-talet. År 1991 flyttade varvet, då benämnt Virgula AB, till Kvarnholmen.

Byggda fartyg i urval

Beatrice Aurore framför kvarnen på Valdemarsudde i Stockholm

Referenser

Noter

  1. ^ Kryssare och Kappseglare, Wahrolen, Stockholm 1980.
  2. ^ Göran Åstrand: Känt och okänt på Stockholms kyrkogårdar (Ordalaget Bokförlag 1998) sid.157-158 ISBN 91-973128-2-7

Externa länkar