Netscape (datorprogram)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Netscape (webbläsare)
Netscape logo.svg
UtvecklareNetscape Communications Corporation
Först släppt15 december 1994; för 23 år sedan (1994-12-15)
Senaste utgåva9.0.0.6
(1 mars 2008; för 10 år sedan (2008-03-01))
OperativsystemMulti-plattform
TypWebbläsare
LicensProprietär
Webbplatshttp://browser.netscape.com/

Netscape Navigator (f.d. Netscape Browser och Netscape Communicator) är en webbläsare som är utvecklad av Netscape Communications Corporation, som numera ägs av America Online och i praktiken bara finns kvar till namnet. Netscapes webbläsare bygger under senare tid på öppen källkod från Mozilla Firefox men innehåller också vissa kommersiella delar vars källkod inte är öppen. Den senaste versionen av webbläsaren är 9.0.0.5.

Netscape Navigator tog vid efter betaversionerna av Mosaic Netscape 1994, och var från mitten till slutet av 1990-talet den marknadsledande webbläsaren. Microsoft blev marknadsledande när de började ge ut Internet Explorer, som likt Netscape Navigator var gratis, med operativsystemet Windows. Denna strategi från Microsoft ledde till att de blev anklagade för att missbruka sin dominerande ställning på operativsystemmarknaden. Internet Explorer kom att under några år ta nästan allt av Netscape Navigators marknadsandelar.

Netscape Navigator blir öppen källkod[redigera | redigera wikitext]

Året innan hade företaget Netscape förstått att konkurrensen från Microsoft kunde ge stora konsekvenser för deras webbläsare, och det skulle därför krävas åtgärder för att inte förlora det fäste de hade på marknaden. Den 22 januari 1998 gav Netscape ett pressmeddelande[1] där de tillkännagav att de tänkte släppa källkoden till Netscape Navigator 4 fri. Åsikterna gick kraftigt isär om huruvida det var rätt eller fel; Netscape hoppades på att programmerare från hela världen skulle hjälpa Netscape att utveckla nästa version, inspirerat av operativsystemet GNU/Linux som nått stora framgångar med liknande modell.

Det visade sig att det var svårt att komma vidare med den gamla Netscape-källkoden. Den hade byggts på och förbättrats steg för steg under många år tills den blev för komplicerad. Netscape tvingades därför fatta ett beslut om att börja om från början. Projektet fick namnet Mozilla och efter flera års arbete släpptes Mozillas version 1.0 den 5 juni 2002. Denna webbläsare släpptes även, i en version något modifierad av Netscape Communications, under namnet Netscape 6. Senare kom även Netscape 7 som bygger på en senare version av Mozilla. Mozilla utvecklas idag främst av frivilliga utvecklare och med Mozilla Firefox som är en del av det ursprungliga Mozilla, har man återtagit en del av webbläsarmarknaden.

Netscapes utgivningshistorik[redigera | redigera wikitext]

 • Mosaik Netscape. Allmän betaversion. September – november 1994.
 • Netscape Navigator. November (beta)/officiellt 15 december 1994 – oktober 1997.
 • Netscape Navigator / Communicator. Juni 1997 – november 1998.
 • Netscape Communicator. Oktober 1998 – augusti 2002.
 • (Netscape 5 släpptes aldrig)
 • Netscape 6 november 2000 – maj 2002.
 • Netscape 7 augusti 2002 – augusti 2004.
 • Netscape Browser. November 2004 – april 2007.
 • Netscape Navigator. Juni 2007 – 20 februari 2008.

Netscapes framtid[redigera | redigera wikitext]

Netscapes senaste utgåva, Netscape Browser 9, är byggd på Mozilla Firefox. Sedan version 8 ger den användaren möjlighet att använda två HTML-motorer som man lätt kan växla mellan. De två HTML-motorerna är

 • HTML-motorn Gecko som används bl.a. i Netscape 6/7, Mozilla och Mozilla Firefox. Denna har bra stöd för de standarder, till exempel CSS 2.1, som rekommenderas av W3C. Behovet för sådana standarder växer hela tiden.
 • Internet Explorers HTML-motor, som används i Internet Explorer och en mängd andra program. Denna krävs för att visa en del webbsidor, då dessa sidor kan ha dåligt stöd för andra webbläsare.

28 december 2007 meddelade AOL att man från 1 februari 2008 inte längre erbjuder något användarstöd för någon av versionerna av Netscape. Anledningen är den lilla marknadsandel på omkring 0,6 procent webbläsaren har.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Pressmeddelande Arkiverad 1 april 2007 hämtat från the Wayback Machine.
 2. ^ ”Web icon set to be discontinued”. BBC News. 28 december 2008. http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7163547.stm. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]