Nintendo 64

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nintendo 64
Nintendo-64-wController-L.jpg
Grundinformation
Tillverkare Nintendo
Typ Stationär konsol
Generation Femte generationen
Lansering Japan 23 juni 1996
USA 29 september 1996
Europeiska unionen 1 mars 1997
Hårdvara
Media Nintendo 64 spelkassett
Övrigt
Multiplayer Ja
Bästsäljande spel Super Mario 64
Föregångare Super Nintendo Entertainment System
Efterträdare Nintendo Gamecube

Nintendo 64 eller endast N64, arbetsnamn: Ultra 64[1], är det japanska företaget Nintendos tredje stationära spelkonsol. Maskinen lanserades i Japan 23 juni 1996, i Nordamerika den 29 september 1996 och i Europa den 1 mars 1997. Tillsammans med den europeiska lanseringen släpptes också tre spel: Super Mario 64, Pilotwings 64 och Star Wars: Shadows of the Empire.

Handkontrollen till Nintendo 64 hade en ny banbrytande finess: styrspaken var analog istället för de tidigare digitala. Detta innebär att spelaren enbart genom att trycka olika hårt på styrspaken kan få spelkaraktären att alltifrån smyga på tå till att springa. Den nya analoga styrspaken blev en sådan framgång att både Sony och SEGA kopierade styrsättet till Playstation respektive Sega Saturn och alla stationära spelkonsoler på marknaden har sedan Nintendo 64 haft minst en analog spak på sin kontroll. Med hjälp av tillbehöret Rumble Pak kan spelaren dessutom få handkontrollen att skaka, exempelvis vid explosioner. Även detta kopierades av konkurrenterna; Sony gjorde sin DualShock till Playstation och SEGA lanserade ett vibrerande kort att stoppa in i handkontrollen till Dreamcast. Ett annat tillbehör till handkontrollen är Controller Pak, som kan användas för att spara data på.

Den första versionen var mörkgrå till färgen, sedan släpptes transparenta konsoler och kontroller i färgerna orange, grön, röd, blå, lila och guld. Det finns även en version som pryds av Pikachu (en Pokémon) på ovansidan, samt en guldfärgad enhet som har The Legend of Zelda som förebild.

Tekniska specifikationer[redigera | redigera wikitext]

Konverteringsproblem[redigera | redigera wikitext]

Nintendo 64:an var en av de konsoler som fick många dåliga PAL-konverteringar. Det förekom till exempel svarta kanter och för låg hastighet i Super Mario 64 och mindre hastighetsproblem i The Legend of Zelda: Ocarina of Time.[2] Dessa problem återskapas även i Virtual ConsoleWii varför vissa har valt att köpa NTSC-versionen istället.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lawrence M. Fisher (6 maj 1995). ”Nintendo Delays Introduction of Ultra 64 Video-Game Player”. New York Times. http://www.nytimes.com/1995/05/06/business/nintendo-delays-introduction-of-ultra-64-video-game-player.html. Läst 1 maj 2015. 
  2. ^ Virtual Console review round-up: N64

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]