Never Let Me Go

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmatiseringen från 2010, se Never Let Me Go (film).

Never Let Me Go är en roman från 2005 av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro. Den filmatiserades år 2010.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen är skriven i ett "jag-perspektiv" där Kathy H är berättaren. Historien förmedlas Kathy som minns olika händelser i sitt liv, precis som i många andra av Ishiguros romaner[1].

Kathy H är 31 år i handlingens nutid. Hon är uppvuxen på Hailsham, en internatskola för barn som är kloner. Hela livet har förmyndarna på internatskolan berättat för eleverna att de är speciella, men aldrig riktigt vad det är som är så speciellt med dem. Flera antydningar i boken klargör att det handlar om att eleverna är skapade för att donera sina organ; de har alltså inga riktiga föräldrar utan finns till av ett medicinskt skäl.

Romanen skildrar ett triangeldrama mellan de tre vännerna Kathy, Ruth och Tommy men bakom alltihop döljer den etiska frågan sig: är det är okej att skapa kloner som endast finns till för att donera sina organ till en annan människa? Och är dessa kloner mänskliga?

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131010090442/http://literature.britishcouncil.org/kazuo-ishiguro. Läst 9 oktober 2013.