Nilfisk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dammsugare (1920)

Nilfisk är en dansk tillverkare av städutrustning. Nilfisk vänder sig till professionella användare som städbolag, facility management-bolag, fastighetsbolag, kommuner och landsting. Företaget har 3800 anställda och finns i över 80 länder världen över. Företaget är en del i det danska börsnoterade företaget NKT (Nordisk Kabel och Tråd). Nilfisk har fabriker i USA, Italien, Ungern och Kina. Företaget har även produktutveckling i Sverige, Danmark, Tyskland och Korea.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nilfisk är mest känt för att tillverka dammsugare och grundades år 1906 just för att tillverka dammsugare under namnet P.A Fisker & Nielsen, efter de personer som grundade företaget. 1909 tog de fram sin första fungerande dammsugare. Försäljningen gick framåt och 1954 hade företaget sålt en miljon maskiner. Åren 1919-1926 och 1934-1960 tillverkade man även 4-cylindriga motorcyklar under namnet Nimbus[1]
Idag tillverkar Nilfisk alla tänkbara städmaskiner: allt från dammsugare och polermaskiner till industridammsugare, åkbara städmaskiner och gatusopmaskiner. År 1998 bytte Nilfisk namn till Nilfisk-Advance.

Varumärken och sortiment[redigera | redigera wikitext]

Nilfisk i Sverige tillverkar och saluför dessutom alla typer av rengöringsmedel (som exempelvis klorrent och städredskap under varumärkena Nilfisk-Advance, Nordex och Euroclean. I sortimentet finns allt från enklare tvätt-, disk- och allrengöringsmedel till professionella golvvårdssystem och medel för rengöring inom industrin. Även doseringssystem ingår i produktportföljen. På redskapssidan ligger betoningen på ergonomi och företaget utvecklar nya produkter i nära samarbete med både ergonomer och slutanvändare. Från borstar, fönsterputsredskap och rondeller till moppar, städdukar, skaft och städvagnar. Nilfisk har även en konsumentdivision med ett brett utbud av dammsugare för hushållsmarknaden. Systerbolaget Nilfisk-ALTO tillverkar och säljer högtryckstvättar både för proffsanvändare och för konsumenter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kløve Nyborg, Allan (2006) Nimbus, Nilfisk og Fisker-familien - et industridynastis krønike, Motorploven ISBN 8791427045

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]