Mopp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svabb i en hink med urvridare.

Mopp eller golvmopp är ett redskap som man rengör golv med. Den består av en platt tygbit, ca 15cm bred, ofta med ludd på undersidan. Moppen fästs vid ett moppstativ, i dag oftast med hjälp av kardborre, förr med metallbyglar. Moppstativet är i sin tur fäst vid ett skaft, vilket i dag är de reglerbart i höjd, så att samma redskap kan användas av både långa och korta, och så att man får en riktig arbetsställning vid trappstädning t ex.

Moppen tillverkas oftast av microfibrer, vilket gör att smutsinsamlingsförmågan höjts väsentligt jämfört med de bomullsmoppar man använde förr. En mopp kan användas antingen torr, för att samla ihop skräp och damm på hårda golv, lätt fuktad, för att microfibrerna ska suga åt sig smutsen bättre, eller impregnerad med något golvvårdsmedel.

Moppar levereras oftast i längderna 60, 40 resp 30 cm. Det finns även moppar som sätts på en moppmoped för moppning av stora golvytor, som avgångshallar på flygplatser t.ex. De kan vara 130 cm långa.

Felaktigt anges ofta anordningen med svabb och svabbhink (bilden längst ner) som mopp med urvidningsanordning. Den används vanligen i kombination med en hink, urvridare och vatten. Uppfinnaren Jacob Howe fick patent för en svabbhållare år 1837. I engelskspråkiga länder kallas dock en svabb för en mop.

Svabbhållare är den anordning som kan användas för att transportera städutrustning, oftast en svabb. År 1837 tog Jacob Howe patent på denna uppfinning.

Urvridare är den del av svabbhållare som man använder för att vrida ur vattnet ur själva svabben.

Se även[redigera | redigera wikitext]