Nils Thomasson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nils Anton Thomasson, född 19 oktober 1880 i Myssjö, Jämtland, död 28 november 1975 i Åre, var en svensk-samisk fotograf.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Nils Thomasson var en same som var verksam i Jämtland och Härjedalen under 1900-talets första hälft som renägare och fotograf, och han efterlämnade en fotosamling på 30 000 bilder. Många av dessa fotografier finns i Jämtlands läns museums bildarkiv, och är numera tillgängliga via Internet.

Han intresserade sig tidigt för fotografering, och efter utbildning till fotograf i Gävle återvände han hem till födelsebyn Kövra och öppnade fotoateljé i faderns gård. Thomasson fotograferade därefter familjer, bröllop och andra högtider. Men det var främst som fjällfotograf han blev mest känd över hela Sverige, och även utomlands.

År 1904 fick han stipendium av Svenska Turistföreningen för en bild av Hällingsåfallet. Sitt stora genombrott fick han efter att han börjat fotografera Åre med omnejd, och han flyttade till Åre för gott år 1916.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Nils Thomasson var son till Nils Andersson (1839– ).[1] Thomassons äldre syster Lisa Thomasson var en på sin tid berömd sångerska, som turnerade under namnet Lapp-Lisa. Han var far till den alpina skidåkaren Sarah Thomasson och forskaren och samepolitikern Lars Thomasson samt farfar till kommunalpolitikern i Östersund Karin Thomasson.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars Thomasson: "Östersund – tidigt en samernas mötesplats" Östersunds-Posten 14 juni 2015

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Thomasson: Min far Nils Thomasson, Östersund 1980
  • Nevéus, Torgny (2008). ”Renägaren Nils Thomasson”. Vi alla byggde landet : svenska kvinnor och män 1890-1910. Uppsala: Uppsala Publishing House. sid. 241-254. Libris 10795536. ISBN 9789170053740 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Camera-photo.svg Sami flag.svg Denna biografiska artikel om en same behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.