Nils Wiklund

Från Wikipedia

Nils Wiklund, född 1732 i Nederkalix församling, död 6 september 1785 i Nedertorneå församling, var en svensk präst.

Nils Wiklund, som var bondson från Bredviken, blev student vid Uppsala universitet höstterminen 1753 och prästvigdes i Stockholm 1765. Därefter var han åren 1765–1776 pastorsadjunkt i Övertorneå församling med undantag av några månader som kapellpredikant i en annan församling i Tornedalen. Under hans tid i Övertorneå utbröt en väckelserörelse som kom att förknippas med Wiklund och har kallats Wiklundska väckelsen. Rörelsen präglades av lekmannaförkunnelse och fick efterhand en extatisk karaktär. Wiklund och kyrkoherden i Övertorneå mötte väckelsen med tolerans, varigenom de ådrog sig kritik och Wiklund kom att avsättas 1776. Men efter överklagande hos högre instans återfick han 1779 sin tjänst. År 1781 tillträdde han som komminister i Nedertorneå församling.

Då Wiklund befann sig i Stockholm för att överklaga sin avsättning inköpte han Tyska kyrkans utrangerade 1600-talsorgel, som sedan installerades i Övertorneå kyrka och som i slutet av 1900-talet resulterade i forskning i det så kallade Övertorneå-projektet.

Han var gift med Barbro Margareta Turdfjӕll, som var änka efter kyrkoherde Nils Gran i Jukkasjärvi och dotter till kaptenen Jacob Turdfjӕll. Även en yngre bror till Wiklund, Erik Wiklund, blev präst i Tornedalen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bygdén, Leonard: Hernösands stifts herdaminne, 2, 1923
  • Hasselberg, C. J. E.: Norrländskt fromhetslif på sjuttonhundratalet, 1–2, 1919
  • Holmgren, John: Norrlandsläseriet, 1948