Nishinoshima (Okiöarna)

Den här artikeln handlar om ön. För kommunen, se Nishinoshima, Shimane.

Okiöarna
Nishinoshima lägeskarta

Nishinoshima (japanska (西ノ島?) Nishinoshima) är en ö bland Okiöarna i sydvästra Japanska havet som tillhör Japan.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Nishinoshima ligger cirka 65 kilometer utanför Japans huvudö Honshu.

Ön är av vulkaniskt ursprung och har en areal om ca 55,9 km². Den högsta höjden är Mount Takuhiyama på cirka 452 m ö.h.[1] På den västra kusten finns Matengaiklippan som med sina ca 257 m är Japans högsta kustklippa [2]

Befolkningen uppgår till ca 2 600 invånare fördelade på huvudorten Urago på öns västra del och de större byarna Funakoshi, Beppu och Kuranotari. [1] Förvaltningsmässigt utgör hela ön tillsammans med kringliggande småöar, bland annat Hoshikamijima, Futamatajima och Okazuroshima, kommunen Nishinoshima-chō (Nishinoshima köping) och tillhör Shimane prefektur.

Ön kan endast nås med fartyg då den saknar flygplats, det finns regelbundna färjeförbindelse med hamnstäderna Matsue och Yonago på fastlandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert när Okiöarna upptäcktes men de har varit bebodda sedan flera tusen år och omnämns redan böckerna Kojiki och Nihonshoki. [3]

Redan under Naraperioden700-talet användes öarna som exilort. [4] Åren 1331 till 1333 tillbringade kejsare (tennō) Go-Daigo i exil på Nishinoshima. [5] Under denna tid bodde han i "Kurogi Gosho" (Kurogipalatset) nära Beppu på öns östra del.

Sedan Kamakuraperioden i slutet på 1100-talet förvaltades området som "Oki no kuni" (Oki-provins) av en shugo (guvernör) från Izumoprovinsen.

Från Ashikagaperioden i mitten på 1300-talet och fram till Sengokuperioden i slutet på 1500-talet styrdes området av olika klaner.

Under Edoperioden tog Tokugawaklanen makten och området underställdes Shogunen. Öarna var under denna tid mellanlandningsplats för handelsfartyg till övriga Asien. [4]

1871 blir öarna först del i Tottori prefekturen och övergår 1881 till Shimane prefekturen. [6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]