Nokas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En av Nokas bilar i Västberga, 2015.

Nokas är ett norskt säkerhetsföretag med verksamhet främst i Norge, Danmark och Sverige. Bolaget grundades 1987 som dåvarande Vakt Service AS och har sitt huvudkontor i Tønsberg. Koncernchef är en av grundarna, Heine Wang. Företaget har över 8000 anställda (2015) och cirka 150 000 kunder. Sedan starten har Nokas köpt över 60 andra bolag, ett av de större förvärven var G4S i Norge, vilket inkluderar att bland annat leverera flygplatssäkerheten i Norge.

I Sverige består verksamheten av bevakning, lås- och larmteknik, värdehantering och en larmcentral.

Nokas Bevakning är ett bevakningsföretag med kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö. Nokas Bevakning i Göteborg hette tidigare Skandia Bevakning och har strax under 100 fast anställda väktare och kontorspersonal, och omsatte 2006 60 miljoner kronor. Företaget grundades 1978 och var 2008 Sveriges största privatägda (familjeägda) bevakningsföretag.

2013 köpte Nokas upp företaget Inspiras bevakningsverksamhet och fick därmed en betydande verksamhet även i Stockholm.

2014 köpte Nokas det svenska bevakningsföretaget Svensk Bevakningstjänst och fick i och med det en näst intill rikstäckande verksamhet inom bevakning.

Nokas Värdehantering består av det som tidigare var G4S kontanthanteringsverksamhet i Sverige, vilken man förvärvade i februari 2012. I Nokas Värdehantering ingår även det som tidigare var Skandia Värde. Nokas Värdehantering är genom ett dotterbolag ägare till Kontanten, som tillhandahåller uttagsautomater, sedan 2014.

Nokas Teknik har byggts upp genom ett flertal små och stora uppköp, som bland annat Gothia Kameraövervakning AB, Jonik AB, Sesam Lås och larm och Västkustens låsteknik.

Nokas Larmcentral hette innan Nokas köpte verksamheten Riksettan Larmcentral, och ligger i Göteborg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]