Nokas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En av Nokas bilar i Västberga, 2015.

Nokas är en säkerhetskoncern med verksamhet i Norge, Danmark och Sverige. Bolaget grundades 1987 som dåvarande Vakt Service AS och har sitt huvudkontor i Tønsberg. Koncernchef är en av grundarna, Heine Wang. Företaget har ca 9 000 medarbetare i Norden (2017). Nokas har sedan starten köpt över 60 andra bolag, ett av de större förvärven var G4S i Norge, vilket inkluderar att bland annat leverera flygplatssäkerheten i Norge.

Nokas vision är att vara "Europas ledande totalleverantör av trygghet för människor och värden".

I Sverige består verksamheten av bevakning, säkerhetsteknik, värdehantering och larmcentralstjänster. Huvudkontoret ligger i Västberga i Stockholm.

Nokas Security har kontor på fler än tjugo platser i Sverige och erbjuder stationära och ronderande bevakningstjänster som utförs av väktare, ordningsvakter, skyddsvakter och parkeringsvakter. Bolaget har även tre larmcentraler som ligger i Stockholm, Göteborg och Skövde.

2015 uppgick dåvarande Nokas Bevakning i Nokas Security.

2014 köpte Nokas det svenska bevakningsföretaget Svensk Bevakningstjänst och fick i och med det en näst intill rikstäckande verksamhet inom bevakning. Bolaget heter idag Nokas Security.

2013 köpte Nokas upp företaget Inspiras bevakningsverksamhet och fick därmed en betydande verksamhet även i Stockholm.

Nokas Värdehantering består av det som tidigare var G4S kontanthanteringsverksamhet i Sverige, vilken man förvärvade i februari 2012. I Nokas Värdehantering ingår även det som tidigare var Skandia Värde. Nokas Värdehantering är genom ett dotterbolag ägare till Kontanten, som tillhandahåller uttagsautomater, sedan 2014.

Nokas Teknik har byggts upp genom ett flertal små och stora uppköp, som bland annat Gothia Kameraövervakning AB, Jonik AB, Sesam Lås och larm och Västkustens låsteknik. Alviks Lås ingår sedan 2017 i Nokas Teknik.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]