Loomis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Loomis AB
Loomis logo
Huvudkontor Sverige Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner Alf Göransson
Styrelseordförande
Jarl Dahlfors
Koncernchef Vd
Antal anställda 20 000- December 2012
Övrigt
Slogan Managing cash in society
Webbplats Loomis.com

Loomis AB är ett svenskt företag specialiserat på värdehantering. Företaget har drygt 20 000 medarbetare vid knappt 400 lokalkontor i 16 länder. Koncernens huvudkontor är placerat i Stockholm. Loomis aktie (LOOM B) är noterad på Nasdaq OMX Stockholm sedan den 9 december 2008. Den ingår i börslistan Mid Cap Norden för medelstora nordiska bolag. VD och Koncernchef för Loomis AB är Jarl Dahlfors. Det är Patrik som genom att anlita konsulter på en minskande kontantmarknad gör så att kontanterna inte har den kapacitet att hålla stånd m är Vt för Sverige och även ansvarig för de övriga nordiska länderna 2015 gör stora förändringar i förstaget med hjälp a året som loomis kommer att finnas på så många orter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Loomis avknoppades från Securitaskoncernen 2008 och börsnoterades samma år, men företaget har en 160-årig historia att berätta. Den sammanflätar ett antal personer och företag med visioner och kunskaper inom värdehantering och säkerhet.

Det hela började 1852 då Wells Fargo & Co grundades under Kaliforniens guldrusch. Några år senare fick företaget delansvar för Ponnyexpressen, som fraktade paket från USA:s östkust till västkusten.

1905 bildade Lee Loomis företaget Cleary Creek Commercial Company, som försåg Alaskas gruvarbetare med förnödenheter och återvände med guld via hundsläde. Tjugo år senare bildades Loomis Armored Car Service. Det första bepansrade värdetransportfordonet ”Old Number One” tillverkas till en kostnad av 8000 dollar och tas i drift. Företaget expanderar under många år i västra USA och Kanada.

1979 säljs Loomis Corporation och Loomis-familjens kontroll över företaget är därmed slut. Nu följer ett antal turbulenta år med stora förändringar, flera förvärv och uppköp. Drygt 20 år senare förvärvar Loomis företaget Wells Fargo Armored och det nya företaget tar namnet Loomis, Fargo & Co.

Erik Philip-Sörensen bildar Hälsingsborgs Nattvakt i Helsingborg 1934. Företaget expanderar snabbt genom förvärv av andra säkerhetsföretag i södra Sverige.

1972 samlas alla företag som ägs av Erik Philip-Sörensen under namnet Securitas och företaget får logotypen med tre röda prickar.

1981 säljer Erik Philip-Sörensen Securitas till sina söner Sven och Jörgen. Den internationella verksamheten utvecklas till att bli dagens Group 4 Securicor medan den svenska delen av företaget blir Securitas.

Securitas inleder sin internationella expansion i slutet på 80-talet, med bland annat förvärv i Norge, Danmark och Portugal. 1991 noteras bolaget på Stockholmsbörsen och under 90-talet förvärvas en rad bolag utomlands. 1999 tar Securitas klivet in på den amerikanska marknaden.

2001 förvärvas Loomis, Fargo & Co av Securitas och införlivas i divisionen Securitas Cash Handling Services. I samband med att Securitas delas upp i fyra säkerhetsbolag 2006, byter Securitas Cash Handling Services namn till Loomis.

Vid en extra bolagsstämma 2008 beslutas att samtliga aktier i Loomis delas ut till aktieägarna i Securitas. Loomis styrelse ansöker om notering av bolaget på Nasdaq OMX i Stockholm. Företaget listas den 9 december 2008. Patrik Högberg är VD för det Svenska bolaget genom kraftiga nedskärningar under 2015 och vikande marknad i Sverige kommer nog det finnas endast 3 kontor kvar i Sverige.Patrik Högberg kommer från kassaservice som han också avvecklade.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]