Nokian Tyres

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nokiadäck

Nokian Tyres eller Nokian Renkaat, är en finländsk däcktillverkare, med bas i staden Nokia.

Enligt bolagets aktieägarförteckning 2013[1] är de största aktieägarna finska investment- och försäkringsbolag men ägandet är spritt då de trettio största ägarna äger mindre än 22% av aktierna. Däckkedjan Vianor ingår i Nokian.

Nokians kärnmarknad är de nordiska länderna Sverige, Finland och Norge. Produkterna är huvudsakligen avsedda för nordiska väderförhållanden, med snö, mycket regn och en grövre typ av asfalt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nokian och dess systerbolag, stöveltillverkaren Nokian Jalkineet, har en historia från Finlands Gummifabrik Aktiebolag (Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö) som startades i Helsingfors 1898. Tillverkningen flyttade till Nokia 1904 och det var galoscher som var firmans stora produkt fram till 1925 då däckstillverkning startades med bildäck 1932.[2] Varumärket Hakkapeliitta tillkom 1935 avseende vinterdäck. 1959 byter bolaget namn till Suomen Kumitehdas Osakeyhtiö.[3]

1967 bildas lokala storföretaget Oy Nokia Ab och är då ett konglomerat med främst tillverkning av gummiprodukter, papper och kabel.[4] Nokian var en del av Nokia-koncernen tills 1988 då det blev ett självständigt bolag under namnet Nokian. Nokian arbetar med däcktillverkning i Finland och sedan 2005 i Ryssland.

Nokian börsnoterades i Helsingfors 1995.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.nokiantyres.com
  2. ^ Nokia Tyres webbplats
  3. ^ Stövelbolagets hemsida
  4. ^ http://www.hakkapeliitta75.com Arkiverad 26 april 2017 hämtat från the Wayback Machine.