Nordisk Copyright Bureau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nordisk Copyright Bureau (NCB) är en organisation som förvaltar anslutna nordiska och baltiska kompositörers, textförfattares och producenters rättigheter i samband med produktion och framställning av exempelvis CD-skivor. Organisationens huvudkontor ligger i Köpenhamn och ägs av upphovsrättsorganisationerna KODA i Danmark), STEF i Island, Stim i Sverige, TEOSTO i Finland och TONO i Norge. En svensk upphovsman blir automatiskt ansluten till NCB när han/hon ansluter sig till Stim.[1]

Via avtal med motsvarande organisationer får NCB även intäkter från andra länder. NCB:s tillstånd krävs alltid för framställning av pressade musik-CD i Norden, även om musiken som ska tryckas till exempel inte är ansluten eller är fri eller huruvida upphovsmannen själv ska pressa sin egen musik.[förtydliga] Denna/denne får då skaffa ett speciellt tillstånd från NCB. NCB kräver att upphovsmannen trycker en text motsvarande "ALLA RÄTTIGHETER RESERVERAS/ALL RIGHTS RESERVED" på skivan[2], vilket gör det problematiskt för en ansluten upphovsman att pressa en CD som helt eller delvis är under en Creative Commons-licens, eller annan copyleft-licens, (där motsvarigheten är "Some rights reserved").

Ersättning[redigera | redigera wikitext]

NCB betalar ut ersättning till upphovsmannen när någon framställer en fysisk kopia, exempelvis en CD-skiva, med upphovsmannens verk på. Den som framställer en omodifierad version av det anslutna verket, måste alltså inte ha upphovsmannens tillstånd för att göra en sådan, utan endast NCB:s. Faktiskt är det så att en ansluten upphovsman inte ens har rätt att personligen ge sitt tillstånd eller neka till sådan framställning, då den skrivit över dessa rättigheter, för samtliga av sina verk till NCB, när den blev medlem.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 3 februari 2008. https://web.archive.org/web/20080203223902/http://www.ncb.dk/english/02/medlemgenerel.html. Läst 25 januari 2008. 
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110510233403/http://www.stim.se/sv/OM-STIM/Fragor--svar1/Skivutgivning---NCB/. Läst 27 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]