Nordiska Rättegångstävlingen om de Mänskliga Rättigheterna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nordiska Rättegångstävlingen om de Mänskliga Rättigheterna är en årlig rättegångstävling för nordiska juriststudenter på Europakonventionens område. Fram till år 2004 hette tävlingen Tävlingen om det Sporrong-Lönnrothska Priset.

Tävlingen startades i början av 1980-talet av professor em. Jacob W.F. Sundberg vid Stockholms universitet som genom denna arbetsform såg en möjlighet för nordiska studenter att erhålla en systematisk och principiell förståelse för Europakonventionens praktiska tillämpning. I Sverige ingår tävlingen - vilken består av en skriftlig respektive en muntlig del - som ett moment i en fördjupningskurs på Juristprogrammet kallad Praktisk Europaprocess. Det muntliga tävlingsmomentet, även kallat "Finalen", hålls i juni varje år i någon av de nordiska huvudstäderna enligt ett rullande schema.

Ledamöterna i juryn har varierat mellan åren, men gemensamt för alla år är att varje nordiskt land är representerat av lagfarna domare från Europadomstolen samt respektive lands högsta juridiska rättsinstanser.

Tävlingen är öppen för 13 deltagarlag, som är knutna till var sin advokatklubb, vars löpande verksamhet finansieras av respektive universitet och advokatbyråer. Tävlingen finansieras även till viss del av en fond vars medel består av en donation från Sporrong och Lönnroth som vunnit ett uppmärksammat mål i Europadomstolen.

För närvarande deltar följande universitet/advokatklubbar i tävlingen:

SVERIGE[redigera | redigera wikitext]

FINLAND[redigera | redigera wikitext]

NORGE[redigera | redigera wikitext]

DANMARK[redigera | redigera wikitext]

ISLAND[redigera | redigera wikitext]