Nordlandsbanen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nordlandsbanen
NSB Di 4 Saltfjell.jpg
På Saltfjellet
Allmänt
Plats Norge
Sträcka Hell – Bodø
Organisation
Invigd 1905-1962
Banoperatör Jernbaneverket
Trafikoperatör NSB, Cargonet
Biljettoperatör NSB
Tekniska fakta
Längd 729 kilometer
Antal spår enkelspår
Spårvidd 1435 millimeter
ATC Ja, bara söder om Mosjøen[1]
Elektrifierad Nej
CargoNet Di 12 Euro 4000 Lønsdal - Bolna.jpg

Nordlandsbanen är en järnväg i Norge. Den binder samman Trondheim med Bodø och är 729 km lång. Formellt (och historiskt) börjar banan i Hell, öster om Trondheim, där den anknyter till den äldre järnvägen Meråkerbanen som går mellan Trondheim och Storlien. Nordlandsbanen är inte elektrifierad.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Det går två persontåg per dygn hela sträckan, ett dagtåg och ett nattåg, i varje riktning. Resan tar cirka 10 timmar.

Sträckan mellan Trondheim och Steinkjer är en del av Trønderbanen, och ganska starkt trafikerad, med 19 lokala tåg per vardag och riktning, en per timme fast två per timme i rusningstrafiken. Sträckningen mellan Bodø och Rognan har en del lokaltågtrafik, 6 st per vardag och riktning.

Historia och framtidsplaner[redigera | redigera wikitext]

Banan har byggts i etapper, den första delen 1905 (dock Meråkerbanen 1881) och sista delen 1962. Sträckan Grong–Mo i Rana byggdes av tyskarna under andra världskriget, och de påbörjade en bana norr om Fauske mot Narvik. Arbetet utfördes av omkring 5000 sovjetiska krigsfångar för den tyska nazistiska ockupationsmakten. Detta arbete avbröts efter krigsslutet. År 2003 uppsattes en minnestavla vid Rana museum för att hedra krigsfångarna

Norges regering har 2013 beslutat att sträckan mellan Trondheim och Steinkjer ska elektrifieras och förbättras med fler mötesplatser.[2] Elektrifieringen beräknas bli klar cirka år 2022[3]

En förlängning av Nordlandsbanen norrut har diskuterats vid olika tillfällen, men planerna för Nord-Norgebanen lades på is av Stortinget i början av 1990-talet. Det är mycket svåra terrängförhållanden norr om Fauske med höga fjäll och djupa fjordar. Det är också långa avstånd som kan få folk att ta flyget ändå.

Stationer på Nordlandsbanen[redigera | redigera wikitext]

(Öppningsår inom parentes)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Network Statement 2012[död länk]
  2. ^ 3,9 milliarder til Meråkerbanen og Trønderbanen
  3. ^ Klare for grønne spor i Trøndelag[död länk] (utländskt språk)