Hoppa till innehållet

Norges grundlagsdag

Från Wikipedia
Norges grundlagsdag
Barnparad i Oslo 2005.
TypNationaldag
Datum17 maj
Geografi och firareNorge Norge
Period1814-
AnledningPåskrivandet av Eidsvollförfattningen 1814
TraditionerParader
Flaggor
Allmän helgdagNorge Norge
Allmän flaggdagNorge Norge
Andra namn17 maj

Norges grundlagsdag (bokmål: syttende mai, nynorska: syttande mai; vanligt uttal: sött'ne mai) firas den 17 maj varje år. Det är en helgdag och flaggdag i Norge. Den benämns på norska Grunnlovsdagen.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Dagen firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814[1] (lagen blev antagen av Riksforsamlingen i Eidsvoll dagen innan, den 16 maj). Detta inledde en kort period för Norge som självständig stat, som stoppades av svenske kungen Karl XIII med fälttåget mot Norge 1814. Den svenska armén var större och bättre utbildad och Norge började förhandla vilket ledde till konventionen i Moss den 14 augusti samma år. Då var Norge tvunget att revidera grundlagen och ingå en personalunion med Sverige, vilken bestod från 4 november 1814 fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden.

Dagen började firas tidigt under unionstiden. Detta retade den svenske kungen Karl XIV Johan, som förbjöd firandet. Efter Torgslaget den 17 maj 1829 tvingades kungen dock gå med på att tillåta det norska nationaldagsfirandet.

Firande och traditioner[redigera | redigera wikitext]

Norges nationaldag firas i stor omfattning. Firandet är präglat av traditioner, och norrmännens glädje över att vara självständiga.

17 maj-tåget[redigera | redigera wikitext]

Barntåget den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo på tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom en standar.

Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Oslo-tåget anförs av Hans Majestet Kongens Garde som således spelar flöjt, trombon, tuba och trummor.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Det är flera traditionella sånger som sjungs den 17 maj, bland annat Norges nationalsång Ja, vi elsker dette landet och det som för många norrmän blivit en andra inofficiell nationalsång, Norge i rødt, hvitt og blått.

Kända 17 maj-sånger (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Norge i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 17 maj 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]