Normpack

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Normpack är en intresseorgansaition av företag inom svenska förpackningsindustrin, med syfte att hjälpa företagen att reda ut krav och regler som ställs på material och artiklar som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel, till exempel förpackningar

Genom egenkontroll som verifieras i tredjepartsgranskade certifikat, NormpackCertifikat, säkerställer Normpack att produkter lever upp till såväl svenska som europeiska regelverk.

Normpack har 2018 cirka 185 medlemmar som representerar alla led i värdekedjan. Verksamheten drivs via en styrkommittén och en tekniska kommitté som är placerat på RISE.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Näringslivsgruppen Normpack grundades 1981 på initiativ av svenska företag som vill ha hjälp i att tolka och efterleva den komplicerade lagstiftningen som gäller för material och artiklar i kontakt med livsmedel.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

NormpackCertifikat erhålls för de produkter som utvärderats och uppfyller krav enligt NormpackNormen. Certifikatet anger för kunder och konsumenter att förpackningen är lämpligt för livsmedel. Produkten kan också märkas med Normpack logga. Alla certifierade produkter finns tillgängliga för alla på Normpacks öppna hemsida i Normpacks certifikatkatalog. NormpackNormen är den samling av svenska och europeiska lagar som Normpack utvärderar emot.

Normpack hjälper företag i ett egenkontrollsystem att säkerställa att man kontrollerar sitt material mot rätt lagstiftning.Externa länkar[redigera | redigera wikitext]