Norsk skogkatt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norsk skogkatt
Norskskogkatt Evita 3.JPG
Bruntabby och vit norsk skogkatt
Information
Alternativa namnSkaukatt
Norwegian forest cat
Vanliga smeknamnWegie, Skogis
UrsprungslandNorge Norge
Rasstandarder (externa länkar)CFA, ACF, ACFA, CCA,
TICA, FIFe

Norsk skogkatt (på norska norsk skogkatt eller skaukatt) är en kattras som ingår i gruppen semilånghåriga raskatter (halvlångt hår) och härstammar från Norge. Deras päls är vattenavstötande och anpassad till ett kallt klimat. En renrasig norsk skogkatt med rätt utseende och dokumenterad stamtavla kostar ca 6000-7000 kronor i Sverige. Det är en social katt som är ett trevligt husdjur, den kan vara mycket kärvänlig och tillgiven sin ägare om den behandlas väl. Den är intelligent och småpratar gärna men utan att vara högljudd. En välkänd egenhet hos skogkatten är att den kan klättra nerför träd med huvudet först istället för att backa ner som de flesta andra tamkatter, den klättrar nerför trädstammen i en spiral (med huvudet före), inte rakt ner. Den är en mycket god jägare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasen är mycket gammal och tillkom genom en naturlig anpassning till regionens kalla klimat, men betraktades inte som något annat än en vanlig huskatt fram till slutet av 1930-talet då en liten grupp 'skogkatter' förevisades i Tyskland, där de uppskattades av domarna. Andra världskriget satte dock stopp för den spirande utställningskattsindustrin för norska skogkatter, och rasen glömdes bort fram till 1970-talet. Kattrasen föds nu upp och ställs ut i flera länder, däribland USA. Den har även blivit tämligen populär i Sverige, där den troligen är vanligare än i Norge.

Den första internationella sammanslutning som accepterade rasen var FIFe. Idag är rasen erkänd av alla de internationella kattförbunden.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kroppen är långsträckt och muskulös, vilket ger ett intryck om stadighet. Men den norska skogkatten är smidig. Benen är höga, där bakbenen är något högre än frambenen. De kännetecknas av en stor yvig svans, som är rörlig och de kan svänga på enbart övre delen av svanstippen. Enligt utställningskriterier ska svansen vara så lång att den når katten till skulderbladen, och allra helst till nacken. Det finns en stor variation av färger som är rasgodkända, så den norska skogkatten kan vara i många färger. Dock är inte maskad, choklad och lila godkända. De har krage runt halsen och halvlångt hår på kroppen. De kan även ha något mer hår under tassarna än andra katter har.

Päls[redigera | redigera wikitext]

Norska skogkatter har en tjock fluffig päls i dubbla lager, ett fluffigt lager underull och tjocka vattenavstötande täckhår, och gärna stora tofsar på öronen. Alla norska skogkatter har dock inte så markerade örontofsar. Pälsen är halvlång (semilång) och tät. Underpälsen är ullig och kragen är tydlig. Svansen är lång och buskig för att skydda dem från kyla. En skogkatt har "kindskägg", krage och "knickers" på bakbenen. Trots sin pälsmängd kräver den Norska Skogkatten inte speciellt mycket pälsvård då pälsen har utvecklats helt naturligt för en fritt levande katt. Viss kamning kan dock behövas och någon enstaka tova kan förekomma som man som djurägare får hjälpa katten med.

Ansikte[redigera | redigera wikitext]

Huvudet är trekantigt och kattens haka är kraftig. Öronen är stora och sitter med ett brett mellanrum, högt och öppet, så att öronens yttre linjer följer huvudets linjer ner till hakan. De kan ha små tofsar som på ett lodjur. De är inte trubbnosiga, som många svenska huskatter, utan i profil har ett fint exemplar mer en rak linje från nostippen och över pannan.

Vikt[redigera | redigera wikitext]

Hannarna hos norsk skogkatt väger mellan 5 och 10 kg och räknas till de mycket stora tamkatterna, medan honorna väger ungefär hälften, 3-6 kg.

Temperament[redigera | redigera wikitext]

Kattrasen räknas som mycket intelligent, lekfull och lugn, och skogkatter brukar trivas i mänskligt sällskap. Den är känd för att lätt acceptera andra katter, och även hundar. Den norska skogkatten är livlig, vänskaplig och självständig. Helst vill den ha tillgång till en trädgård eller uteplats. Skogkatten har ett starkt psyke och har väldigt lätt för att anpassa sig till olika situationer och omgivningar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]