Northland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se Northland Resources för det svenska gruvbolaget.
Northland
Karta
Position of Northland.png
Information
Regionhuvudstad: Whangarei
Största stad: Whangarei
ISO 3166-2: NZ-NTL
Area: 13 941 km²
Invånare: 147 514 (2005)
Befolkningstäthet: 10,58 Invånare/km²

Northland är den nordligaste av Nya Zeelands 16 regioner, belägen ytterst på Nordön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Enligt en Maorilegend var den nyzeeländska Nordön en enorm fisk som blev fångad av upptäckaren Māui. På grund av detta så kallas Northland ibland för Te Hiku o Te Ika, "Svansen på fisken".

Kerikeri på Bay of Islands anses vara platsen för de första permanenta europeiska bosättningarna på Nya Zeeland. Här finns många historiska byggnader som till exempel Stone Store, vilken är Nya Zeelands äldsta ännu existerande byggnad.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Regionens geografiska placering resulterar i varma fuktiga somrar och milda vintrar. Den typiska sommartemperaturens maximum ligger mellan 22 °C till 26 °C. Under vintern sjunker denna maxtemperature till mellan 14 °C och 17 °C. Markfrost förekommer i praktiken inte i städerna men är vanligt på landsbygden. De varmaste månaderna är januari och februari. Nederbörden i regionen varierar vanligtvis mellan 1500-2000mm/år. Vindarna i området kommer vanligtvis sydväst oavsett tid på året, men regionen kan träffas av efterstormar från avtagande tropiska cykloner från centrala Stilla havet.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Ekonomin i regionen är baserad på jordbruk (främst biffdjur), fiske, skogsbruk och trädgårdsplantodling. De utbredda skogarna i de Northlandska landskapet gör trä och pappersindustri till en viktig del av ekonomin i regionen.

Northland är ett populärt turistmål, framförallt Bay of Islands och den historiska staden Kerikeri. Dykning och fiske är också populära aktiviteter bland besökare, speciellt kring Bay of Islands och the Poor Knights Island chain.

Vid Marsden Point nära Whangarei finns Nya Zeelands enda oljeraffinaderi. Nya Zeelands naturliga bränsleresurser i Taranaki utgör nästan hälften av raffinaderiets förbrukning, resterande kommer nästan uteslutande från mellanöstern. I Marsden finns ett oljeeldat värmekraftverk som använder tjockolja från raffinaderiet för att framställa elektricitet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Engelska Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]