Otago

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Otago
Karta
Position of Otago.png
Information
Regionhuvudstad: Dunedin
Största stad: Dunedin
ISO 3166-2: NZ-OTA
Area: 31 476 km²
Invånare: 181 542 (2001)
Befolkningstäthet: 5,76 Invånare/km²

Otago är en region belägen på den sydöstra delen av den till Nya Zeeland tillhörande ön Sydön. Regionen har en area på cirka 32 000 km² vilket gör den till landets näst största. I 2001 års folkräkning uppgick befolkningen till 181 542 personer.

Namnet Otago är en anglifiering av Kai Tahu Maoriernas dialektnamn "Ōtākou". Byn Otakou på Otagohalvön fungerade som valfångststation runt 1840 då Européerna började intressera sig ekonomiskt för Sydöns östra kust.

Viktiga platser på Otago är bland annat Dunedin som är regionhuvudstad, Oamaru som gjorts känd av författaren Janet Frame, turistområdena Queenstown och Wanaka. Kaitangata i södra Otago har stora kolfyndigheter. Floderna Waitaki och Clutha genererar en stor del av landets vattenkraftproducerade el.

Nya Zeelands första universitet, The University of Otago, grundades 1869 i Dunedin.

I de centrala delarna av Otago produceras vin av hög kvalitet tillverkad av druvslag som Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, och Riesling. Centrala Otago har fått ett stigande rykte om sig att vara Nya Zeelands ledande pinot noir region.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Central Otago Wine Success At Home And Abroad | Scoop News”. http://www.scoop.co.nz/stories/AK0611/S00117.htm. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]