Norwich

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Centrala Norwich
Interiör från Norwich Cathedral
För andra betydelser, se Norwich (olika betydelser).

Norwich (/ˈnɒɹɪdʒ/) är en stad med ungefär 120 000 invånare, belägen i grevskapet Norfolk i östra delen av England i Storbritannien. Staden är administrativ huvudort i Norfolk. Norwich är också biskopssäte med en medeltida katedral.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Romarna hade på 450-talet sin regionala huvudstad i närheten av den nuvarande staden. Under 500-talet grundade anglosaxare det nuvarande Norwich som kom att bli ett viktigt handelscentrum. År 1004 erövrades staden av vikingar som fick ett starkt inflytande under drygt ett halvt sekel. Under denna tid växte staden till en av de största i England. Vid normandernas erövring, 1066, var staden näst störst i England efter London. Norwich behöll sin position som en av Englands största och viktigaste städer fram till industriella revolutionen. Staden har i alla tider varit ett centrum för textilindustri. Det finns även en lång tradition av bryggeriverksamhet.

Under andra världskriget drabbades Norwich hårt av bombningar när industrier och järnvägsförbindelser förstördes.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

I Norwich finns ett stort antal medeltida och äldre byggnader. Norwich Cathedral, som började byggas år 1096, är den mest kända.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Fotbollsklubben Norwich City FC spelar i Premier League. Hemmamatcherna spelas på Carrow Road.

Kända personer med anknytning till Norwich[redigera | redigera wikitext]

Den engelska författarinnan Harriet Martineau föddes i Norwich. Den tyske författaren W. G. Sebald arbetade i Norwich. Ian McEwan, en av Englands mest kända författare, har studerat och tagit examen vid University of East Anglia i Norwich. Även Tanya Burr och Jim Chapman (kända från YouTube) är bosatta i Norwich.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Norwich.